Nyitókép forrása: SITA/Martin Havran

 

Annak, aki egészségi okokból nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, esetleg nem tud írni-olvasni, más személy is segíthet a szavazásnál. Ezt a voksolás előtt közölni kell a helyi választási bizottsággal – tájékoztatott a belügyminisztérium a honlapján.

 

Az ilyen választónak joga van egy másik személyt megkérni, aki bekíséri őt a szavazófülkébe, és az utasításai alapján ő tölti ki helyette a szavazólapot, majd beteszi a borítékba. A választási bizottság tagja azonban nem segíthet a szavazólap kitöltésében.

 

„Ilyen esetekben a választási bizottság valamelyik tagja a választónak és a segítőjének is elmagyarázza a szavazás menetét, és tájékoztatja őket, hogy bűncselekmény és választási korrupciónak minősül a szavazás befolyásolása vagy meghiúsítása a segítő személy részéről”

 

közölte honlapján a belügyminisztérium.

 hirdetes_300x300  

 

Ha az egészségkárosult választó az urnába sem tudja bedobni a borítékot, ezt szintén megteheti helyette a segítője, de a választási bizottság tagja ebben sem vehet részt.

 

Az államfőválasztás kétfordulós, az államfőt öt évre választja a lakosság. Az első forduló március 23-án lesz, 10 jelölt indul. Ha szükség lesz második fordulóra, azt április 6-án rendezik. Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!