Nyitókép: SITA/GLOBSEC

 

A vádlottat kórházban kezelik, ezért elmarad a pénteki (március 22.) főtárgyalás Peter Kažimír jegybankelnök, volt pénzügyminiszter korrupciós ügyében – tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková, a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság szóvivője. A tárgyaláson a záróbeszédekre került volna sor.

 

„A bíróság rövid időn belül új időpontot jelöl ki” – tette hozzá. Kažimír ellen vesztegetés a vád, ő ártatlannak vallotta magát.

 

Kažimírt azzal vádolják, hogy pénzügyminiszterként többször azt kérte František Imreczétől, a Pénzügyi Hatóság volt vezetőjétől, hogy egyes cégek soron kívül kapják meg az adó-visszatérítést, összességében több mint 3 millió eurót. Ennek érdekében 48 000 euró kenőpénzt adott át Imreczének.

 

 hirdetes_300x300  

Kažimír a tárgyalás elején visszautasította az ellene felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát, az eljárást törvénytelennek nevezte. Kijelentette, hogy soha semmilyen adózási ügyet nem befolyásolt, és nem adott át pénzt Imreczének.

 

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen 2022 őszén indítottak ismét bűnvádi eljárást, miután az előzőt megszüntette a Főügyészség. Az ŠTS bírójának tavaly áprilisban kiadott büntetőrendelete Kažimírt nem jogerősen bűnösnek mondta ki vesztegetés bűntette miatt, és 100 000 eurós pénzbüntetést szabott ki. Mivel az ügyészség és Kažimír is fellebbezett, újabb főtárgyalás kezdődött.

 

tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!