Nyitókép: Shutterstock

 

A szomszédos országok közül Szlovákiában a legdrágább az üzemanyag. Heti összehasonlításban a szlovákiai benzinárak egész Közép-Európában a legnagyobb százalékos megugrást mutatták és magasabbak mint a szomszédos Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon – közölte Marek Gábriš, a ČSOB elemzője az üzemanyagár-emelkedés kapcsán, amelyről a Szlovák Statisztikai Hivatal (ŠÚ) csütörtökön számolt be.

 

„Szlovákiában jelenleg a 95-ös benzin a legdrágább az összes szomszédos uniós országok közül. Ugyanakkor a hazai üzemanyagárak hétről hétre a legnagyobb százalékos ugrást produkálják egész Közép-Európában. A 95-ös oktánszámú benzin ára +7,3 százalékkal magasabb Csehországban és Lengyelországban. Magyarországhoz képest +4,5 százalékkal és Ausztriához +1,6 százalékkal képest is magasabbak az árak.”

 

– értékelte Gábriš. A Szlovák Statisztikai Hivatal csütörtökön azt jelentette, hogy a 12. héten az üzemanyagárak literenként mintegy három centtel emelkedtek. Mindkét benzinfajta ára 20 hete a legmagasabb, míg a gázolaj ára az elmúlt négy hétben érte el a maximumot.

 

Gábriš rámutatott, hogy az árak a hosszútávú átlaghoz képest is magasak. „A legkelendőbb 95-ös benzin ára mintegy 24 százalékkal, a gázolajé pedig még 28 százalékkal haladja meg a hosszú évek átlagát. Éves összehasonlításban a benzin ára körülbelül 10 százalékkal magasabb” – mondta az elemző.

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!