Nyitókép: SITA

 

Olyan gyorsan vált szemünk láttára ideológiai köntös a szlovák államfőválasztás vesztese, hogy az egyszerű választópolgár rendesen beleszédül. Ivan Korčok a liberális, progresszív oldal jelöltjeként az Amerikával való jó viszony, a Brüsszelnek való megfelelés, a szuverenista, állami érdekek feladásának volt a zászlóvivője az elmúlt években. Pozsony helyett Brüsszel, Béke helyett Kijev, V4 helyett Amerika. Röviden így foglalható össze az üzenetrendszere. Eddig.

 

Meglepetésre azonban a választási eredmények közzététele után Ivan Korčok (aki eddig az összes szlovák kormányt kiszolgálta Mečiartól Ficon, Dzurindán át Matovičig, Hegerig) gondolt egy merészet, és sutba vágta az egész eddígí érvrendszerét. Értsd, alig pár órával az államfőválasztás befejezése után már az ellenkezőjét mondja annak, mint amivel államelnök szeretett volna lenni. Ezt még a bíró is lefújja, hogy les.

 

A választások éjszakáján és vasárnap délutáni értékelésében ugyanis már arról beszélt, hogy vissza kell szerezni a nemzeti szimbólumokat, jelképeket, hiteles tartalommal kell megtölteni a hazafiság üzenetét és el kell venni a nemzeti zászlót, melyet szerinte kisajátított magának a jelenlegi kormányoldal, azaz a Hlas, a Smer, az SNS és a Republika. Mintha valahol már hallottunk volna ilyet a napokban. Igen, pontosan. Magyar Péter beszédében a Kossuth téren szombaton.

 hirdetes_810x300  

 


Mi van emögött?

 

Ivan Korčok belengette azt is, hogy marad a pártpolitikában, és elkezdte kitűzni hozzá a támpontokat. A jelek szerint ezek olyan támpontok, melyek kevésbé veszélyeztetik a Progresszív Szlovákiát, ugyanakkor könnyebben megszólíthatja velük a lefelé tartó spirálba keveredett KDH, egykori OLaNO, illetve SaS  pártok jobboldali választóit.

 

A Körképnek a választási kampányban Dunaszerdahelyen már sikerült sarokba szorítania a választásokon elbukott államfőjelöltet, amikor szembesítettük Korčokot azzal a kérdéssel, hogy sikertelen választás esetén vajon saját pártot alapít-e.

 

Korčok akkor láthatóan idegessé és zavarttá vált a megjegyzésünk után, melyről az alábbi videó is tanúskodil. Alig pár órával az államfőválasztás eredményének kihirdetése után a vereségében oroszlánrészt vállalt liberális, progresszív média már el is kezdte a terep előkészítését számára.

 

 

A Korčok jövőjével kapcsolatos kérdések kimondva-kimondatlanul a körül mozognak, hogy a rá leadott 1,25 millió szavazat (ami egyébként több, mint amennyivel legutóbb, 5 éve Zuzana Čaputová nyerni tudott) nem veszhet el. Korčok politikai szerepvállalása így egyáltalán nem meglepő. Ami furcsa, hogy az eddig atlantista, brüsszelita, liberális-progresszív ideológiát hirdető jelölt a választási eredmények megismerése után azonnal köpönyeget fordított és a nemzeti oldalnak kínálna – ahogy fogalmaz –  „hiteles” alternatívát.

 

Napok, hetek kérdése, hogy Ivan Korčok zászlót bont. Eddigi nyilatkozatai alapján vállalt céljai szöges ellentétben állhatnak majd mindazzal, amivel államfőjelöltként eddig kampányolt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.