Nyitókép: Tevarak Phanduang | Credit: NaMaKuKi – stock.adobe.com

 

A szlovákiai lakosság 81 százaléka rendelt legalább egyszer szlovák online áruházak (e-shop, webshop) felületén az elmúlt három hónapban – eszerint valamivel gyakrabban vásárolnak a helyi webáruházakban, mint a francia, az olasz, az ír vagy az osztrák lakosok, derül ki az Eurostat 2023-ra vonatkozó adataiból, amelyet a Shoptet is megerősített.

 

A szlovákiai webáruházak mellett több tényező is szól, ezek közül az egyik legfontosabb a biztonság – mondta Ivo Mrena a Shoptet részéről, hozzátéve: a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet rendszeresen figyelmezteti a vásárlókat a tisztességtelen eladók jelenlétére, akik közül sokan nem rendelkeznek szlovákiai vagy uniós székhellyel.

 

Tavaly a szlovákok 43 százaléka vásárolt külföldi webáruházakban legalább egyszer három hónapon belül. A legtöbben az EU országaiból, köztük Csehországból rendeltek. A Shoptet szerint a külföldi webáruházak elsősorban a fiatalabb generációkat vonzzák.

 hirdetes_810x300  

 

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy a vásárlók több mint 40 százaléka az utánvételes vásárlási lehetőséget részesíti előnyben, amely külföldi webáruházak esetében gyakran nem adott.

 

„Az emberekben ez a lehetőség a biztonság érzetét kelti. Ez mégis inkább egy pszichológiai pillanat, mert az árut úgyis ki kell fizetni, még mielőtt kinyitnák a csomagot és ellenőriznék a csomag tartalmát.”

 

– magyarázta Mrena.

 

A hazai eladók mellett gyakorlati érvek is szólnak, mondta a szakember. Az emberek például szívesen élnek az ingyenes személyes átvétel lehetőségével. Az is fontos, hogy a vásárlót nem riasztja el nyelvi akadály, és az egyes termékek leírása, a szállítási feltételek vagy a reklamációs eljárás érthetően le van írva.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!