Nyitókép: körkép sk/KPA

 

A 2023/2024-es tél volt a legenyhébb 1931 óta – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely szerint a Magas-Tátrában, és helyenként az Alacsony-Tátrában is rendkívül enyhe volt az elmúlt tél.

 

„Február 27-én regisztráltuk az abszolút legmagasabb nappali hőmérsékletet ezen a télen, mégpedig Dióskán (Orechová) 19,2 Celsius-fokot. Az abszolút legalacsonyabbat, mínusz 24,1 Celsius-fokot pedig január 9-én Vöröskolostoron (Červený Kláštor). Az idei tél legalacsonyabb napi átlaghőmérséklete január 16-án volt, mínusz 18,4 Celsius-fokot mértünk a Lomnici-csúcson (Lomnický štít), a legmelegebb február 10-e volt Muzslán (Mužla), 14,5 Celsius-fok”

 

közölte az SHMÚ.

 

A Hidrometeorológiai Intézet tájékoztatása szerint az elmúlt télen a fagyos napok száma sem volt megszokott. Az SHMÚ csak a Chopokon és a Lomnici-csúcson rögzítette az ilyenkor normális értékeket.

 hirdetes_810x300  

 

„Átlagosan 18,4 fagyos nap hiányzott az ilyen napok megszokott számához. A legkevesebb fagyos napot, 34-et Tótgurabon (Slovenský Grob) regisztrálták, a legtöbbet, 91-et a Lomnici-csúcson”

 

tájékoztatott az SHMÚ.

 

2023/2024 telén az 1991-től 2020-ig tartó időszakhoz képest a teljes nyugat-szlovákiai régióban, Besztercebánya megye területének nagy részén, és Kassa megye déli járásaiban is rendkívül alacsony volt a fagyos napok száma. Hasonlóan alakult a helyzet Zsolna megyében is.

 

„Az Alacsony- és a Magas-Tátra legmagasabb pontjain a megszokotthoz hasonlóan alakult a fagyos napok száma. Szlovákiában átlagosan 16,3-mal kevesebb fagyos nap volt a megszokotthoz képest. Gyűgyön (Dudince) nem is regisztráltak fagyos napot, a legtöbb ilyen hideg nap, szám szerint 86 a Lomnici-csúcson volt”

 

közölték a meteorológusok, és hozzátették, hogy csak a Chopokon és a Lomnici-csúcson regisztráltak sarkvidéki értékeket.

 

Tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!