Nyitókép: TASR – Adriána Hudecová

 

Szerdán több százan búcsúztak Ólublón (Stará Ľubovňa) attól a három fiatal lánytól, akik a szepesváraljai (Spišské Podhradie) buszbalesetben vesztették életüket. Luciától, Sofiától és Katarínától délelőtt vettek búcsút a Mindenkor Segítő Szűz Mária-templomban. A szent liturgiát Jonáš eperjesi érsek és metropolita, František Trstenský, a szepesi egyházmegye püspöke és Marián Andrej Pacák torontói emeritus püspök celebrálta.

 

„Mi hívők Isten igéjével bátoríthatjuk őket, egyedül Isten tud teljes vigaszt adni a szülőknek, testvéreknek, szeretteiknek. Húsvéti időszakban vagyunk, így ez a szertartás is többé-kevésbé örömteli, mert a keresztények örömmel élik meg a feltámadást, és mindhárom család hívő. Szertartásunk tehát a feltámadt Krisztus ünnepe, hiszen ők is hittek benne”

 

– mondta Jonáš.

 

 hirdetes_810x300  

Trstenský hozzátette, hogy a lányok a szentségekkel ellátva és papok jelenlétében távoztak az örökkévalóságba.

 

„A megosztott öröm megduplázódik, a megosztott fájdalom pedig felére csökken. És éppen ezekben a napokban én is úgy éreztem, hogy a közös fájdalmat ki kell fejeznünk, hogy enyhítsük azt. Teljesen nem tudjuk eltüntetni, mert az ember erre nem képes, de az Isten igen. Azután a gyász után, amely a tragédia utáni első órákban és napokban volt, most fontos reményt adni”

 

– mondta a szepesi püspök, aki találkozott az összes családdal. Ugyanakkor meglátogatta a buszsofőrt és rokonait is. Emlékeztetett arra, hogy ő az, aki ezt a terhet élete végéig cipelni fogja.

 

A gyászszertartás szimbóluma a fehér rózsa volt. „A lányok az életük legszebb időszakában voltak. Tisztaságában és szépségében ez a gesztus sokkal mélyebb, mint néhány koszorú. Minden egyes keresztény találkozni akar Krisztussal, és ők találkoztak is vele, bár nagyon tragikus módon” – tette hozzá Jonáš.

 

A liturgia végén a szepesi püspök vigasztaló üzenetet adott át a hozzátartozóknak Ferenc pápától. Ennek befejezése után a gyászmenet a Szent Miklós Egyházi Gimnáziumtól – amelyet mindhárom ólublói lány látogatott – az új temetőbe vonult, ahol végső nyugalomra helyezték őket.

 

„Lucka, Sofinka és Katka után üres helyek maradtak az iskolánkban. Április hatodika ezentúl emléknap lesz az iskolánkban” – mondta a liturgián a gimnázium igazgatója, Pavol Chmeliar.

 

A lányok szombaton (április 6-án) vesztették életüket annak az autóbusznak a kerekei alatt, amely eddig ismeretlen okból megindult, maga alá gyűrve a busz előtt álló lányokat. A lányok annak a csoportnak a tagjai voltak, amely a püspöki egyházmegyei találkozóra készült a fiatalokkal.

 

A tragédia okait és körülményeit vizsgálják. Az ügyben a rendőrség általános veszélyeztetés bűntette miatt folytat büntetőeljárást.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!