Nyitókép: iStockphoto

 

A rekreációs utalványok érvényességét más személyekre is kiterjeszthetik. A koalíciós SNS olyan törvény alóli kivételt javasol, amely szerint a munkavállaló a rekreációs utalványt átadhatná a szüleinek. A munka törvénykönyve és a turizmus előmozdításáról szóló törvény módosítására irányuló javaslatot Andrej Danko, Rudolf Huliak, Dagmar Kramplová és Adam Lučanský SNS-es képviselők nyújtották be a parlamentnek. A képviselők ezzel szeretnék maximalizálni a rekreációs utalványok felhasználását, illetve fokozni kívánják a belföldi turizmus támogatottságát.

 

„A rekreációs utalvány átruházhatósága a munkavállaló szüleire széles körben hivatott támogatni a rekreációs utalvány felhasználását, és maximalizálni szeretné annak pozitív hatásait. A rekreációs utalvány átruházásának köszönhetően a munkavállaló szülőjének – aki alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik – nagyobb lehetőség nyílik az év során legalább egy olyan kikapcsolódásra, amely a testi-lelki regenerációjához és az életminőségének javításához szükséges”

 

– állítják az indoklásban a képviselők. Egyúttal azt javasolják, hogy a törvény 2025. január 1-jétől lépjen hatályba.

 

A hatályos törvény szerint a rekreációs utalványt természetes személynek adják ki, és nem átruházható. Az a munkavállaló jogosult rá, akinek munkaviszonya a munkáltatóval legalább két éve folyamatosan fennáll. A rekreációs támogatás mértéke az elszámolható költségek 55%-a, de legfeljebb 275 euró egy naptári évre.

 hirdetes_810x300  

 

A rekreációs utalványokat 2019-ben vezették be. A 49 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek kötelesek ezt a rekreációs hozzájárulást biztosítani a munkavállalók számára. A kisebb cégek számára önkéntes a rekreációs utalvány biztosítása a dolgozóknak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!