A szlovákiai magyarok kivártak, az államfőválasztás során két saját jelölt közül is választhatnak. Azután, hogy Bugár Béla bejelentette indulását, szombaton az MKP is nyilvánosságra hozta ellenjelöltje nevét. A Dunaszerdahelyen zajló ünnepi kongresszuson a küldöttség egyhangúlag támogatta Menyhárt József pártelnök indulását az államfőválasztáson.

 

Általában a pártok nem a saját pártelnöküket vagy a legjelentősebb politikusaikat indítják az államfőválasztáson főleg akkor, ha valóban esélyük van a győzelemre. Ebből az egészből a politikus jönne ki jól, a párt meg rosszul, emellett pedig a jelölőlistán szereplő legvonzóbb személyt is elveszítenék.

 

De természetesen kivételek mindig vannak, főleg akkor, amikor a jelölt figyelembe se véve azt, hogy mit tesz a pártjával, mégis vágyik az államfői posztra (lásd Fico 2014-es és valószínű, hogy Danko 2019-es példáját). Vagy abban az esetben is vágyhat egy politikus az államfői posztba, ha tudja, hogy a kampányt ugyan nem nyeri meg, de a kampánnyal legalább saját magára és a pártjára is felhívja a figyelmet.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár és Menyhárt a második esetbe tartoznak. Mindemellett az is közös bennük, hogy a pártjuknak kétségbeesetten szüksége van arra, hogy a figyelem központjába kerüljenek. (…)

 

Még érdekesebbek azok a szlovák politikusok, akik azért látogattak el Dunaszerdahelyre, hogy a Titanic személyzetét biztosítsák a soha el nem múló barátságukról. Ondrej Dostálon (OKS) és Peter Bobuľán (KDH) kívül Igor Matovič is eljött, hogy koalíciós együttműködést ajánljon az MKP-nak.

 

Matovičtól talán már senki sem vár elegendő ítélőképességet, ám az a Dostál, aki kitartóan próbálja megszerezni Orbán Viktor szlovákiai kihelyezettségű rezsimjének jóindulatát, még mindig sokakat meglep.

 

Megértjük, hogy a Focus-felmérés megmutatta, hogy azoknak az ellenzéki pártoknak, akik a jövőben koalíciót akarnak alakítani, mindenkire le kell csapniuk, aki a kezük ügyébe kerül. (…)

 

Ám egy olyan párt miatt tönkretenni a jó hírnevet, amelyik a Budapestről érkező több millió eurónak köszönhetően sem fog bejutni a parlamentbe, teljesen felesleges és jó nagy hülyeség.

 

Denník N, Peter Morvay: Matovič a ďalší si zbytočne kazia povesť spoluprácou s dnešnou SMK

Nyitókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!