Amikor Robert Fico felébredt július 1-jén reggel, érezte, hogy az uniós együttműködés heves védelmezőjévé vált. Ez nem igazán lepte meg őt, bizonyos erre utaló jeleket már március elején észrevett magán, amikor hirtelen elment a kedve attól, hogy a menekültektől védje az országot és a kvóták elleni harcnak sem látta annyira értelmét, mint korábban.

 

Ezzel nem volt egyedül. Valami hasonló történt Andrej Dankoval is, aki öt nappal később azt vette észre, hogy a parlament élére került. Korábban ő is azt tapasztalta, hogy aállamközpontú és békülékeny álláspontja, melynek hivatali idejét jellemeznie kellett volna őt, jelentősen meggyengült az arrogancia és az önkény jellegű folyamatok javára.

 

A változás elérte a Most-Híd koalíciós képviselőit is, akik ismét segítettek Dankonak. Egyikük, aki nemrég még úgy nyilatkozott a smeres obstrukciókról, hogy azok az arrogancia legmagasabb fokát jelentiik, ma már egyetért a parlamenti ülés két hónappal történő elnapolásával. Egy másik, aki a fasiszták elfogadhatatlanságáról beszélt a parlamenti bizottságokban, ma arra szólítja fel az ellenzéket, hogy ha valamit akar, egyezzen ki a fasisztákkal.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Nagy kár, hogy a többéves klisébe is beleillik, hogy a miniszterelnök külföldön (vagy a külföldi újságírók előtt) mást mond, mint itthon, és amit itthon mond, azon a külügyminisztere mindig csiszol egy kicsit (külföldön). Megszoktuk már rég. Danko átváltozása – feltéve, hogy ez nem csak a már meglévő tulajdonságai felerősödése – sokkal rosszabb. Vagy a nyári szünetről van szó, vagy a Robert Kaliňák és Robert Fico legnagyobb védelmezőjét ábrázoló sárga trikó teszi, az ülés szeptemberre történő halasztása precedens nélküli. De megszokjuk.

 

De hogy hogyan szokjunk hozzá a Most-Híd képviselőinek átváltozásához, azt még nem tudjuk. Bizonyára a koalíciós szerződés és a felelősség, erkölcsük tiltja a kellemetlen dolgokban való részvételt számukra. No meg persze a túlóra is, amit a Smer érdekében elviseltek, mára azonban már kezd elviselhetetlenné válni.

 

Egy dolog nem látni más lehetőséget, mint a Smerrel való kormányzást, más dolog valaminek az önkéntes védelme, amit már egyes smeresek is elleneznek, vagy egy olyan ember támogatása, aki Pavol Paškán is túltesz.

 

DennikN.sk, Tomáš Gális: Fico, Danko a Most vo víre zmien

 

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!