Az, hogy Miroslav Lajčák az ENSZ főtitkár választáson a második helyen végzett, egyáltalána nem felel meg a valóságnak. Nem olimpián vagyunk, ahol az ezüstérmet is ünneplik. (..)

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja közül Lajčákra ketten szavaztak, egy tartózkodott ellene szintén ketten voksoltak. Az RTVS szerint a szlovák jelöltet az USA és Nagy-Britannia vétózta meg. Még ha nem is pontosak az információk, a legjobb lehetséges forgatókönyv szerint az USA, Nagy-Britannia és Franciaország hármasból csak egy valaki szavazott Lajčákra egy pedig tartózkodott, az oroszok kezdetektől fogva támogatták. A másik oldalon a legrosszabb forgatókönyv az, hogy az USA és Nagy-Britannia ellene voltak, Franciaország tartózkodott, Oroszország és Kína támogatták.

 

Mindkét esetben a szövetségesek szavazása figyelmeztetés. (..) Az uniós és NATO partnerek a voksolás során joggal számolhattak többek között az összes badarsággal, ami Robert Fico szájából elhangzott. Lajčák erről maga is tehet, mivel nyilvánosan mindenben fedezte.

 

Fico nem örülhet annyira Kína és Oroszország szavazatainak sem. Az ízléstelen hízelgése Putinnak semmire nem volt jó. Ha a Kreml méltányolni akarta volna, akkor megvétózza a portugál Guterrest. Ez nem történt meg. (..)

hirdetes

 

A kormányfő tehát magára haragította a legközelebbi szövetségeseit, miközben semmit sem szerzett. Idővel majd kiderül, hogy üzletelt-e valamilyen más magas funkcióról az ENSZ-ben, de semmi nem ér annyit, mint az a szégyen, amit a brit miniszterelnök-asszony megtámadásával művelt a Putin rezsim védelmével, a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltéssel, stb.

 

Lajčák nem szerezte meg a V4-ek támogatását sem. Fico nagy barátja, Orbán, például a bolgár jelöltet támogatta. Ez egy teljesen jogos álláspont tőle, de akkor viszont milyen rendkívül sikeres jelöltségről beszélünk, ha Szlovákia legközelebbi szomszédjainak támogatását sem szerezte meg, nem beszélve a kelet-európai államokról?

 

A szavazás eredménye tehát nem katasztrófa. De közelít a katasztrófához.

 

dennikn.sk – Roman Pataj: Prečo má Lajčákov neúspech blízko ku katastrofe

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!