(…) Csehországban jelentősebb a mély frusztráció érzése a politikai képviselet viselkedése miatt, beleértve Miloš Zeman köztársasági elnökét is. Szlovákiában ez a frusztráció a társadalom egy szűkebb rétegét érinti. Sok ember Robert Ficoval viszonylag elégedett. Van egy Andrej Kiska is, aki jelentősen csillapítja a légkört. (…)

 

(…) Igyekeztem megérteni az olyan embereket, mint Lucia Žitňanská vagy Bugár Béla, hogy vajon miért léptek kormányra a Smerrel vagy az SNS-szel. Ha az országért hozott közös felelősséget vesszük alapul, akkor a legjobbat választották a rossz megoldások közül. Felteszem a kérdést, hogy ezek a politikusok vajon képesek lesznek-e felmérni, mikor vállnak bűnrészessé. Félek, hogy nem. Meg vannak győződve arról, hogy ők tartják a liberális demokrácia zászlaját, és nekik köszönhető, hogy nem szakadt még cafatokra.

 

(…) A politikusoknak, mint Lucia Žitňanská vagy Bugár Béla, megvan a maguk agendája. Bélának az autópályája, Žitňanskának az offshore-ellenes törvénye. Úgy érzik, hogy ezekért megérte. Hogy ez a hozadék elegendő indok.

 

 hirdetes_300x300  

Más részről, Fico kormányfő figyelemmel kísérte a cseh politikát, és megértette, hogy ha szabad kezet ad az ügyészségnek, akkor belebukik. Pontosan, ahogy az Petr Nečas-szal történt.

 

(…) Ma úgy tűnik, hogy azoknak, akik 2006-ban Ficot új Mečiarnak nevezték, egyre inkább igazuk van. Kétségtelen, hogy veszélyes Szlovákiára nézve. De mint újságíró, óvatosabb lennék. Egy általános elv érvényesülhet ugyanis: ha beskatulyázunk egy politikust, és már előre önkényuralkodót csinálunk belőle, és ő végül tényleg azzá válik, jogosan merül fel a kérdés, hogy nem segítettünk-e neki azzá lenni.

 

(…) A Smer már elérte a zenitjét. (…) Nem tudom, hogy [Fico] a miniszterelnöki székben akar-e meghalni, de ez nem normális dolog. Nyilvánvaló, hogy nem bírja vinni a pártot. Ezt megmutatták a programalkotó kongresszus előkészületei is (…). De a párt ereje Fico nélkül lefeleződik, és nem csak népszerűség tekintetében, de belsőleg is. (…)

 

(…) Richard Rybníček megalapítja a Toska-t, jön a Progresszív Szlovákia… (…) Van esélyük. Arra megy ki a játék, hogy találnak-e valakiket a 30-40 éves korosztályban, akik kiállnak és azt mondják: itt akarunk élni, és tenni akarunk valamit az országgal, hogy elviselhetőbb életünk legyen. Ha kiállnának és azt mondanák, hogy ezt valóban meg akarják tenni, a választóknak tetszene, mert ma nem tudnak kire szavazni. (…)

 

DennikN.sk, Šimečka: Fico nie je druhý Mečiar. Smer je za zenitom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!