A Zika vírussal fertőzött területeken járt szlovák állampolgárok hazatérkezésük után 28 napig nem adhatnak vért. Az intézkedés életbe léptetését a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat jelentette be.

 

Vérátömlesztéssel is fertőz

                                                                                                                

Az intézkedés Dél-Amerika és Közép-Amerika országait érinti, beleértve a Karib-térséget és a Zöld-foki-szigeteket is. Brazília a napokban először erősítette meg, hogy a vírus vérátömlesztéssel is terjed.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák külügyminisztériumnak egyelőre nincs tudomása fertőzött szlovák állampolgárról. A várandós anyáknak viszont azt tanácsolja, hogy gondolják meg a térségbe való utazást.

 

zika
Illusztrációs kép. Forrás: teraz.sk

 

A szlovák külügyminisztérium nagykövetségein keresztül és a külföldi partnereivel és az Egészségügyi Világszervezettel való konzultáció útján folyamatosan nyomon követi a helyzetet. „Az utazásra vonatkozó ajánlásunkat egyelőre elégségesnek tartjuk“ áll a külügy nyilatkozatában.

 

Nincs ok a pánikra

 

Szlovákiában jelenleg nincs kockázata annak, hogy a vírus elterjedhet. „Európában sincs ok a pánikra“ jelentette ki a Közegészségügyi Hivatal, mely folyamatos kapcsolatban van azokkal a laboratóriumokkal, melyekkel szükség esetén együttműködhet. A Brazíliába utazó szlovák állampolgárok között sincs pánik, erősítette meg a Victory Travel vezetője, Peter Koutný. Mint elmondta, egyelőre senki sem mondta vissza emiatt brazíliai útját. „Kérdés viszont, milyen hatással lesz az olimpiára,“ mondta. Az emberek szerinte egyelőre kivárásra alapoznak.

 

A betegség egyelőre nem gyógyítható. Korábbi cikkeink a témában itt találhatók.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!