A Szlovákiában is recept nélkül kapható Bioparox nevű gyógyszer elvesztheti forgalomba hozatali engedélyét, mivel Olaszországban több súlyos allergiás reakcióval is összefüggésbe hozták.

 

A fusafungine hatóanyagú gyógyszer forgalmazási engedélyének visszavonását a Farmakovigilanciai Kockázat-értékelő Bizottság (PRAC) és az Európai Gyógyszeripari Ügynökség (EMA) javasolta. A PRAC bizottság megállapítása azonban csak az Európai Bizottság megerősítésével lesz kötelező érvényű.

 

A cseh Állami Gyógyszerértékelő Intézet (ŠÚKL) nem várt az EB döntésére, már a hivatalos álláspont meghozataláig sem javasolja a Bioparox használatát, a cseh gyógyszergyárak ezért már el is kezdték visszahívni a terméket.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák hatóságok kivárnak

 

Szlovákiában a hatóságok ilyen intézkedést egyelőre nem terveznek bevezetni a TASR információi szerint, a szlovákiai ŠÚKL az EB végső döntésére vár, és amíg nem történik az EB részéről tiltó intézkedés, a szlovákiai betegek továbbra is használhatják a gyógyszert. Bár a ŠÚKL az utóbbi öt évben nem kapott bejelentést a Bioparox negatív mellékhatásairól, arra figyelmeztette a betegeket, ha valaki allergiás reakciót tapasztal, azonnal hívjon orvosi segítséget.

 

A Bioparox vény nélkül kapható gyógyszer, orvosi jóváhagyás nélkül könnyebb felsőlégúti gyulladások és fertőzések kezelésére használják. A francia illetőségű Servier vállalat gyártja, akinek termékeit az EU-tagállamok felében forgalmazzák.

 

 

Teraz.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!