Április 11-én, Dr. James Parkinson születésnapján, tartják világszerte a Nemzetközi Parkinson-kór Napot. A betegség jelképe a piros tulipán.

 

Mi az a Parkinson-kór

 

A Parkinson-kór egy progresszív lefolyású degeneratív központi idegrendszeri betegség, minden százezer lakosból 100-200 közötti lehet érintett, Európa-szerte 1,9 millió embert érint és világszerte 6,3 millióra teszik a betegségben szenvedők számát. Az életkor növekedésével a 65 év feletti lakosság körében mintegy tízszeresére is nőhet a gyakorisága. Szlovákiában körülbelül 9-15 000 ember szenved ebben a betegségben.

 

 hirdetes_810x300  

Az ok még ismeretlen

 

Feltehetően genetikai és környezeti toxikus tényezők együtthatása hozza létre azt az idegrendszeri károsodást, ami a klinikai tünetek manifesztációjához vezet. 1919-ben Constantin Tretiakoff ismerte fel, hogy a betegség az agy bizonyos idegsejtjei degenerációjának vagy károsodásának a következménye. Kiváltó okát még ma sem tudják, azt azonban igen, hogy mi az, ami másképp megy végbe a beteg agyában, mint normális esetben.

 

Parkinson-kóros betegeknél a dopamint termelő idegsejtek mintegy 70-80 százaléka károsodott vagy elveszett. Mindez az agy substantia nigra nevű részében zajlik, ahol dopamin hiányában az idegsejtek nem megfelelően működnek, és nem tudják az agyi üzeneteket továbbítani, így okozva a Parkinson kór tüneteit.

 

Tünetek

 

A betegség az egyes emberekben nagyon eltérő formában jelentkezhet, és az esetek többségében sok év telhet el, amíg a mindennapi tevékenységet jelentősen korlátozza.

 

A Parkinson-betegség első jele rendszerint az egyik kéz, kar vagy láb enyhe remegése. Különösen nyugalomban kifejezett ez a remegés, mozgásra enyhül vagy megszűnik.

 

parkinson
Szlovákiában körülbelül 9-15 000 ember szenvedhet ebben a betegségben. (Kép: webbeteg.hu)

 

A betegség későbbi szakaszában a remegés már nem csak egyoldali, hanem mindkét testfélre kiterjed. Azonkívül egyre gyakrabban izomgyengeség és izommerevség lép föl. Jellegzetes a nagy hajlítóizmok merevsége, egyben különösen gyakori a mozgásszegénység, ami az arckifejezésre, a mimikára is kihat. A betegek ezért emocionálisan teljesen érdekteleneknek, közömböseknek tűnnek, holott nem azok. A betegeknek nehézséget okoz az evés, az evőeszközök használata, a testápolás. A Parkinson-betegséget hamar jelzi a beteg megváltozott írása.

 

A Parkinson-kór kezelése

 

A Parkinson-betegséget ma még nem tudják gyógyítani. A betegség előrehaladását és súlyosbodását fékező gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos szerepe van a gyógytornának.

 

Beautiful-Red-Tulips-1040x400
A betegség szimbóluma a piros tulipán lett. (neurocommunity.org).

 

A Parkinson-kór kezelésének célja a tünetek ellenőrzése, a betegség előrehaladásának lassítása, ezáltal a beteg önellátó képességének fenntartása, és megfelelő életminőség biztosítása. A kezelés gyógyszeres, fizikoterápiás és sebészeti módszerekkel történhet.

 

Nagyon fontos a rendszeres mozgás-terápia, ugyanis a mozgással több vér, oxigén és tápanyag kerül az agyba, tehát mind az érintettek, mind azok, akik megelőzni szeretnék a betegséget, mozogjanak sokat és rendszeresen.

 

Körkép.sk

 

Források: Teraz.sk/Gsk.sk/Gsk.hu/webbeteg.hu/hazipatika.com/patikamagazin/MTVA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!