Nem lesz különbség az orvosi ellátás terén az alapján, fizeti-e vagy sem az illető az egészségügyi járulékot. Ilyen újdonsággal számol az egészségügyi minisztérium Tomáš Drucker vezetése alatt.

 

A jelenlegi jogszabály értelmében az orvos az adóst csak a sürgős esetben látja el. Ha a változás életbe lép, az orvos már nem fogja ellenőrizni, hogy a páciens tartozik-e vagy sem az egészségügyi biztosítónak. Ugyanúgy ellát mindenkit, különbség nélkül.

 

Fizetsz, nem fizetsz, ugyanúgy kapsz

 

 hirdetes_300x300  

Az INEKO intézet elemzője, Dušan Zachar szerint a készülő változtatás már túlmegy a szolidaritás határán.

 

„Ha az adós ingyen a nem sürgősségi egészségügyi ellátást is megkapná, az hamis szolidaritást jelentene, sérülne a motiváció, és ún morális kockázat (szerk. megj. a biztosított kockázatok véletlenszerű bekövetkezését csorbító viselkedés: egy kockázati közösségben az egyének nem feltétlenül úgy viselkednek, mintha maguk viselnék a bekövetkező kár terheit.) lép fel”.

 

Az egészségügyi tárca azzal érvel, hogy a változásra az orvosokra háruló adminisztratív terhek csökkentése miatt van szükség. Ők ugyanis kötelesek ellenőrizni, hogy a beteg fizeti-e az egészségügyi járulékot, vagy sem.

 

„Jelenleg nem állnak rendelkezésre a technikai feltételek a kérdés gyors eldöntéséhez,“

 

nyilatkozta a minisztérium szóvívője, Stanislava Luptáková.

 

Az egyéni vállalkozók kikérik maguknak

 

A legtöbb adós az egészségbiztosítás területén az egyéni vállalkozók közül kerül ki. Viola Kromerová, a Szlovákiai Kisiparosok Szövetségének képviselője viszont visszautasítja, hogy bármilyen szervezet adósoknak nevezze az egyéni vállalkozókat, akik évekig fizetik az egészségügyi járulékot, majd egy hiba, vagy rossz kiszámítás miatt adósokká válnak.

 

Hospodárske Noviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!