Egészség

Egy antibiotikummal szemben ellenálló baktérium terjed az európai kórházakban

Ez a baktérium az idősebb embereknél tüdőgyulladást, illetve agyhártyagyulladást okozhat.

Nyitókép: Femina

 

Egy antibiotikummal szemben ellenálló baktérium terjed az európai kórházakban – derült ki abból az európai tudósok által készített átfogó tanulmányból, ami a Nature Microbiology szaklapban jelent meg.

 

A brit Wellcome Sanger Institute tudósai szerint a Klebsiella pneumoniae rezisztens baktérium terjedése „rendkívül nyugtalanító“.

 

A Klebsiella pneumoniae egy olyan baktérium, ami leggyakrabban az emésztőrendszerben fordul elő. Ez a baktérium az idősebb embereknél pneumóniát (tüdőgyulladást), illetve meningitiszt (agyhártyagyulladást) okozhat.

 

A Klebsiella pneumoniae bizonyos törzsei rezisztenssé váltak a karbapenémet tartalmazó antibiotikumokkal szemben, amelyeket abban az esetben használnak, ha a fertőzést más gyógyszerrel nem kezelhető.

 

A tanulmányba 244 ország kapcsolódott be Írországtól egészen Izraelig. A tudósok azoknak a baktériummintáknak a DNS-eit elemezték, amelyeket a fertőzött páciensektől gyűjtöttek be.

 

 „A leleteink azt bizonyítják, hogy a baktériumok elsősorban a kórházban terjednek emberről emberre”

 

– mondta Sophia David a Wellcome Sanger Institute-tól.

 

„Az a tény, hogy a különböző európai kórházakban ugyanolyan veszélyes klónokat látunk, azt mutatja, hogy ezek a törzsek valamiben nagyon egyediek”

 

– tette hozzá.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás