Nyitókép: Gettyimages.com

 

A Szlovák Fogorvosi Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-fertőzés során nagyobb figyelmet kellene fordítani a szájhigiéniára.

 

A kamara szerint a bakteriális és a vírusos fertőzések csökkentik az immunitást, beleértve a szájnyálkahártya védekezőképességét. A szájüreg és a tüdő között még az egészséges egyéneknél is baktériumcirkuláció megy végbe.

 

 hirdetes_810x300  

A foglepedékről és a szájüregből belélegzéssel baktériumok kerülnek a tüdőbe. Kilélegzés során pedig a tüdőből a baktériumok a szájüregbe vándorolnak, ahol nemcsak a fog felszínén, de az ínyen is megtelepednek a baktériumok.

 

Megnövekszik a fertőző részecskék száma a szájban

 

„A baktériumok által kiváltott fertőző betegségeknél – például a nátha, torokgyulladás, hörgő- és tüdőgyulladás –, de az olyan vírusos megbetegedéseknél is, mint az influenza és a COVID-19, jelentős mértékben megnövekszik a fertőző részecskék száma a szájban. Azoknál a pácienseknél, akik ezekben a betegségekben szenvednek, elsősorban a láz időszakában a szájhigiénia csökken, vagy teljesen hiányzik“

 

– mondta az egészségügyi minisztérium fogorvos szakértője, prof. MUDr. Neda Markovská, CSc.

 

Annak ellenére, hogy a fogkefék szálai szintetikus anyagból készülnek, a mikroorganizmusok megtelepednek rajuk. Ezek a mikroorganizmusok általában a szájüregből vagy a levegőből származnak.

 

Ezeket a jó tanácsokat fogadjuk meg:

 

  • A fogkefét a használat után langyos vízzel alaposan öblítsük le és helyezzük el függőleges helyzetbe, a fogkefe fejével felfelé, hogy tudjon megszáradni.
  • Soha ne tegyünk tetőt/fedőt/tokot a fogkefére – ezt csak utazás során használjuk.
  • Nagyon sok fürdőszobában van WC. A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha a WC-t előbb húzzuk le, mint ahogy lecsuktuk a fedelét. Némelyik baktérium és vírus ugyanis az emberi váladékból terjed szét a levegőben, s a fogkefén is megtelepedhet.
  • Amennyiben valakinek a családban fertőző betegsége van, a fogkeféjét különítsük el a többiekétől
  • A fertőző betegségben szenvedő páciensnél tanácsos, ha a fogkeféjét a fogmosás után szájvízzel öblíti le. A fogkefét sosem szabad a mikróban vagy a mosogatógépben „fertőtleníteni“.
  • Azután, hogy a páciens kigyógyul a fertőző betegségből (beleértve a COVID-19-et is) az összes szájhigiéniához használt eszközét (fogkefe, fogközi kefe) ki kellene cserélnie, de ugyanígy kellene eljárnia a család többi tagjának is.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.