A nyitóképen: Plajer Alexandra

 

Az elmúlt hetekben többször is bebizonyosodott, hogy minden nehéz helyzetnek számos pozitív hozadéka van. Szomorú tény, hogy a koronavírus felbukkanása mindnyájunk életét megnehezítette, de tagadhatatlan, hogy jó dolgokat is hozott magával. Ide sorolható a közmédia által műsorra tűzött „Mozogj otthon” címen futó tévétorna is, mely a televízió és világháló által embertömegeket serkent egészséges testmozgásra.

 

Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy milyen hosszantartó, sok esetben bonyolult folyamatot igényel, ha valamilyen mozgásszervi problémával az általános orvostól a szakorvoson át végre a gyógytornászhoz kerülünk, és részesei lehetünk a javasolt mozgásterápiának.

 

 hirdetes_300x300  

Most mindannyian abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy a televízió képernyője által a hivatásos gyógytornászok otthonunkba érkeznek. Igaz, az itt bemutatott gyakorlatok nem tipikusan a saját személyünkre szabottak, de a teljesen egészségesek mellett a kevésbé rugalmasak, a némelyest mozgáskorlátozottak is kellő odafigyeléssel megtalálhatják az adottságaiknak megfelelő gyakorlatokat, amelyek biztosan a hasznukra válnak. A közmédiának tehát óriási érdeme, hogy a világjárvány miatt a négy fal közé szorult embereknek ilyen minőségi mozgáslehetőséget kínált fel.

 

Jenes Ignác Jessé

 

A hivatásos gyógytornászok napi tíz perces összeállításokkal frissítik fel a nézőközönséget, miközben szakszerűen, s egyben közérthetően elmagyarázzák és bemutatják a tornagyakorlatokat.  A műsor minden korosztálynak szól, egyaránt érdekesnek és hasznosnak találhatják a számítógépek előtt ülő egyetemisták, alap- és középiskolások, a kisgyerekek, de az idősebb generáció tagjai is.

A közösségi torna a televízióban nem új keletű dolog, már több évtizeddel korábban is nagy népszerűségnek örvendett. Első időszaka a hetvenes évek derekán indult, és egészen a rendszerváltozásig napi szinten műsoron volt. Nagy kár, hogy idővel abbamaradt. Az idősebb korosztály minden bizonnyal emlékezik az akkor mozgásra serkentő felvezető dal szövegére:

 


„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel,
ez a kis torna néhány percen át, ne tessék félni, senkinek sem árt!”

 

Illés Ágnes


A gyakorlatsorok abban az időben is valamennyi korosztály bekapcsolására irányultak, már a műsor elején megjelent a képernyőn a szépkorúakat buzdító felirat: „Idősebbek is elkezdhetik”. A tornagyakorlatok végén szintén egy nagyon hangulatos dallal zárták a műsort:

 

„Ez a kis torna ugye jól esett, mindenki frissebb, fiatalabb lett,
mozgásra öt perc nem is nagy idő, és minden este ismételhető!”

Most, a tévétorna új sorozatában a „Mozogj otthon!” adásai több csatornán, több időpontban is elérhetők, így a Duna TV, Duna World, az M1 és M5 műsoraiban, de bármikor megtekinthetjük online formában is, a mediaklikk.hu oldalon. Ez utóbbi lehetőség abban is segít, hogy a korábbi adásokra visszatérjünk, és többször megismételjük azokat a gyakorlatsorokat, amelyeket saját testi adottságaink alapján megfelelőnek, hasznosnak találunk.

 

Baksa Manuéla

 

A „Mozogj otthon” tévétornát a műsor első heteiben a Budai Egészségközpont gyógytornászai: Ruzsík Nikoletta, Stréda Ágnes és Havasi Lilla mutatták be, a későbbiekben pedig a budapesti Sportkórház gyógytornászai csatlakoztak hozzájuk, mégpedig Illés Ágnes, Baksa Manuéla, Szikora Letícia, Plajer Alexandra és Jenes Ignác Jessé

 

Itt érdemes szót ejtenünk arról, hogy Plajer Alexandra a felvidéki Komárom szülötte, a Selye János Gimnáziumban érettségizett, ezt követően pedig a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte gyógytornászi képesítését. Most ő is a televízió képernyőjéről buzdít aktív mozgásra bennünket.

 

A Budai Egészségközpont tapasztalt szakemberei, valamint a Sportkórház fiatal, lendületes csapatának tagjai olyan témaköröket választottak aktivizálásunkra, amelyekkel kíméletesen és biztonságosan átmozgatnak minden testrészünket. A gyakorlatok nem igényelnek nagy teret, és semmilyen sporteszközt, így otthonainkban is könnyen elvégezhetők. Tehát arra sem kell külön időt fordítanunk, hogy eljussunk egy tornaterembe, vagy egy szakrendelés helyszínére, és esetlegesen várakozzunk, amíg sorra kerülünk.

 

Szikora Letícia

 

A tornagyakorlatok több szempontot is figyelembe vevő összeállításai elősegítik a helyes testtartást, az egyensúly és koordináció fejlesztését, az izomtömeg erősítését, emellett ízületi és hátgerincvédő gyakorlatokat is bemutatnak. A műsor többször is visszatér az ülő foglalkozás miatt kialakult bántalmakra, ami napjaink emberére bizony eléggé jellemző. Az egyes napok témakörei mind más-más izomcsoportokat, ízületeket vesznek célba és dolgoztatnak meg. Nem maradnak ki a bemelegítő, a nyújtó és lazító gyakorlatok sem.

 

Nagy elismerés illeti a műsor létre hívóinak és kivitelezőinek valamennyi munkatársát. Reménykedjünk, hogy a koronavírus nagyon gyorsan és végleg tovatűnik, viszont a „Mozogj otthon!” tévétorna a járványveszélyt követően is, állandó műsorként megmarad!

 

Buday Mária

Fotók és alapinformációk: A Sportkórház – Országos Sportegészségügyi Intézet közösségi oldaláról, valamint a közmédia műsoraiból.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.