Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az orosz vakcina magas árára, illetve kérdéses minőségére vonatkozó aggályokat a britek és a magyarok már cáfolták.

 

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az állam igyekszik beszerezni az orosz Sputnik V vakcinát. A bejelentés egy nappal azután történt, hogy nemzetközi, független elemzések az orosz oltóanyag magas hatékonyságától számoltak be.

 

A The Lancet nevű brit orvosi magazin azt írta, hogy a Sputnik hozzávetőlegesen 91 százalékos hatékonyságú a SARS-CoV-2 vírus ellen. A klinikai tesztek pozitív eredményéről közösségi oldalán Pavol Čekan biokémikus is beszámolt.

 hirdetes_300x300  

 

 „Majdnem olyan jó oltóanyagról van szó, mint a Moderna vagy a Pfizer terméke, és jóval hatékonyabb, mint az AstraZeneca vakcina,“

 

– írta Čekan.

 

Je tu vakcína SPUTNIK a funguje s efektivitou 91.6%. Je to takmer taká dobrá vakcína ako tie od Moderny a Pfizer a o…

Közzétette: Pavol Cekan – 2021. február 2., kedd

 

Azt is elmagyarázta, hogy miért tekinti kellően hitelesnek a brit vizsgálatot, így az orosz vakcina kapcsán már nincsenek kétségei.

 

A tudósok által feldolgozott adatokat e kutatásoknál még további elemzők is ellenőrzik. Ha ez publikálásra kerül, az azt fogja jelenteni, hogy független értékelők egyetértenek a kutatás eredményeivel, melyet saját maguk is ellenőriztek. Általában ezt követi az engedélyeztetési eljárás az illetékes hatóságok részéről.

 

Amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ,vagy az amerikai eljáró hatóság jóváhagyja a vakcinát, az Čekan szerint azt fogja jelenteni, hogy megvizsgáltak és ellenőriztek minden mutatót. Rámutatott arra is, hogy a The Lancet magazinban nem dolgoznak oroszok.

 

Minőségbeli kérdések

 

Čekan ezzel egyes szkeptikos véleményekre is reagált, az orosz vakcina minőségével és hatékonyságával kapcsolatban ugyanis már régóta vita zajlik. Az oroszokkal szembeni egyik vád, hogy a fejlesztés során nem mutattak megfelelő átláthatóságot. Az új kutatási eredmény, illetve a világ meghatározó tudósai azonban már nem vitatják a Sputnik V hatékonyságát.

 

A vakcinát Oroszországon kívül már több tucat ország engedélyezte, beleértve Fehéroroszországot, Örményországot, Atgentínát, Algériát, Szerbiát, Magyarországot. Magyarországra kedden már meg is érkezett az első, 40 ezer darab vakcina. Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter 1 millió személy beoltására elegendő vakcina mennyiségre kötött szerződést, mely az elkövetkező három hónapban érkezhet meg az országba.

 

A magyar nemzeti hatóság volt az első az Unión elül, mely engedélyezte a Sputnik V-öt, mivel elmondásuk szerint a brüsszeli disztribúció túlságosan lassú, és emberéletek forognak kockán.

 

Ahhoz, hogy az orosz vakcinát az EU-n belül engedélyezzék, a gyártónak be kell nyújtania a biztonságára és hatékonyságára vonatkozó információkat. A Sputnik V-el ennek ellenére el lehetne kezdeni az oltást Szlovákiában is.

 

Még ha nemzeti hatáskörben nem is tudjuk regisztrálni a vakcinát, az egészségügyi minisztérium a nem regisztrált oltóanyag használatára is kiadhat engedélyt.

 

Krajči elismerte, hogy már keresik a módját annak, hogy Szlovákia is használhassa azokat a vakcinákat is, melyeket az EMA még nem hagyott jóvá.

 

 „Szélsőséges megoldásról van szó, melynek vannak kockázatai. De jogszerű lehetőség, és mérlegeljük, hogy kihasználjuk. Igyekszünk beszerezni a Sputnik V-öt is a lakosság számára,“

 

– nyilatkozta az egészségügyi miniszter szerdán.

 

A munkáltatók Sputnikot akarnak

 

A munkáltatói szakszervezet (AZZZ) szerdán felszólította a kormányt, hogy mielőbb kezdje meg a veszélyeztetett csoportok oltását, hogy minél korábban könnyíteni tudjunk a karantén intézkedéseken.

 

A szervezet alelnöke, Rastislav Machunka szerint nem érdemes várni az Európai Gyógyszerügynökségre, hiszen a Sputnik V ezután várhatóan jóval drágább lesz, és előfordulhat, hogy kevés lesz belőle a piacon. Az AZZZ szerint ezért érdemes lenne sietni.

 

webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!