Nyitókép: SITA/AP

 

Amellett, hogy nekik van a legegészségesebb szívük a világon, az agyuk is sokkal lassabban kezd öregedni, mint a miénk. A bolíviai tsimane törzs őslakosairól van szó, akik egyszerű életet élnek az amazonasi dzsungelben.

 

Annak ellenére, hogy nincs hozzáférésük a modern egészségügyi ellátáshoz és úgy működnek, mint az őseink több ezer évvel ezelőtt, a vitalitásuk nemcsak a tudósokat, de a nyilvánosságot is lenyűgözi.

 

 hirdetes_300x300  

Az egészséges élet titka

 

A tsimane törzs őslakosai a bolíviai Maniqui folyó mellett élnek. Összesen 16 ezren vannak és a mindennapi életüket a földeken végzett munka, a halászat, vadászat és a termésgyűjtés tölti ki.

 

2017-ben kiderült, hogy nem szenvednek szív- és érrendszeri betegségben, mivel nem dugulnak el az ereik.

 

A The Journals of Gerontology tudományos lapban megjelent új tanulmány szerint a tsimane törzsnek az agya is lassabban öregedik el, mint az átlagos emberé. Ennek köszönhetően náluk idős korban sem ismert az olyan diagnózis, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór.

 

Kiderült, hogy a tsimane törzs őslakosainak az agya 70%-kal lassabban gyengül, mint az európai vagy az amerikai kortársaiké.

 

A kutatásban 746, 40 és 94 év közötti felnőtt őslakos vett részt. Mindnyájukat CT-vizsgálatnak vetették alá a legközelebbi Trinidad városában, amely két napi útra fekszik az otthonuktól.

 

A tudósok rájöttek arra, hogy az agyuk vitalitása mögött ugyanaz a tényező áll, mint ami a szívük egészségességét illetően bebizonyosodott, és ez nem más, mint az életstílusuk.

 

Stresszmentes, aktív élet

 

A tsimane törzs rendkívül aktív. Az őslakosok naponta átlagosan 17 ezer lépést tesznek meg, és ez a 60 évnél idősebbekre is vonatkozik. Fizikai aktivitás nélkül mindössze a napjuk 10%-át töltik.

 

Nem dohányoznak, rostanyagban gazdag, zsírszegény ételeket esznek, a kalóriát elsősorban finomítatlan, feldolgozatlan teljes kiőrlésű szénhidrátból veszik fel. A gyakran fogyasztott ételeik közül nem hiányozik a zöldség, a hal és a sovány hús.

 

„A mi ülő életmódunk és a cukrokban, zsírokban gazdag étkezésünk a kor előrehaladtával felgyorsíthatja az agyszövet elvesztését, és növelheti olyan egészségügyi problémák kialakulását, mint az Alzheimer-kór“

 

– erősítette meg Hillard Kaplan, a tanulmány szerzője, aki húsz év vizsgálja a tsimane törzset.

 

A tsimane törzs fiatal tagjai nem halnak meg betegségekben. A törzset vizsgáló tudósok nem jegyeztek fel olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás, infarktus vagy autoimmun betegség. A törzs tagjait leginkább a fertőzések és az elérhetetlen egészségügyi ellátást fenyegeti.

 

Annak ellenére, hogy a tsimane törzs élete fokozatosan modernizálódik és jobb hozzáférésük van az élelmiszerhez és antibiotikumokhoz, továbbra is egyszerűen élnek – nincs se villany, se csapvíz, de elsősorban nincs stressz.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.