Nyitókép: Shutterstock

 

Az alváslaboratórium tudósai azt vizsgálták, milyen hatással van a koffein az alváshiányra.

 

A kávé nem helyettesíti az alvást

 

 hirdetes_300x300  

Egy átvirrasztott éjszaka után valószínűleg mindannyian átéltünk már fáradtságot, tompaságot és koncentrációhiányt. A pszichostimuláns koffein ideális megoldásnak tűnhet, de ez nincs így – derült ki a Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, & Cognition szaklapban megjelent tanulmányból, amely 275 résztvevővel dolgozott.

 

A résztvevők feladata az volt, hogy a figyelemre összpontosító egyszerű és összetett feladatokat oldjanak meg. A tudósok azt vizsgálták, hogy alváshiány után ez miként fog nekik sikerülni. Megfigyelték, hogy az alváshiány mindkét feladattípust negatívan befolyásolta. Annak ellenére, hogy a koffein segít abban, hogy az ember éber maradjon és meg tudja oldani a feladatokat, a feladatokat jobb megoldásában és a hibázás csökkentésében nem segít.

 

Fektessünk bele az egészséges alvásba

 

 „A koffeint növeli az energiát, csökkenti az álmosságát és javít a hangulaton, de semmilyen esetben sem tudja helyettesíteni az éjszakai alvást. Ugyan a koffein elfogyasztása után azt érezhetjük, mintha győztük volna a fáradtság felett, a koffein nem képes arra, hogy jobban oldjuk meg az összetett feladatokat“

 

– állíja a tanulmány szerzője.

 

A tanulmányból kiderült, hogy egy csésze kávéval nem mentjük meg az átvirrasztott éjszakánkat. A kávé ugyan talpon tarthat minket, de ha van rá lehetőség, az összetett feladatokat inkább halasszuk el addig, amíg ki nem alusszuk magunkat. A jó éjszakai alvást nehéz bármivel is helyettesíteni, ezért az egészséges alvási higiéniába érdemes befektetni.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!