Nyitókép: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Itt az ősz, és vele együtt érkezett a hidegebb időszak is. Az időjárásváltozás komoly kihívást jelent az emberi szervezetnek. Ilyenkor érdemes konzultálni a körzeti orvosunkkal, nagyobb figyelmet fordítva ezáltal egészségünkre és a tudatos táplálkozásra. Így szervezetünket is nagyobb sikerrel készíthetjük fel a hideg időjárásra.

 

A lehűlésre való felkészülés céljából kerestük fel mi is a felettébb kedves, lendületes MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvost, hogy arról érdeklődjünk, miképp készíthetjük fel szervezetünket az őszi időjárásra. A doktornő készségesen válaszolt kérdéseinkre, olvasóinknak is tanácsként szolgálva.

 

Első témakörünkből megtudhatják, hogy nem is olyan nehéz és időigényes az őszre való ráhangolódás. Figyeljünk rá mi is saját egészségünk érdekében.

 hirdetes_300x300  

 

 

Hogyan készíthetjük fel testünket az őszre, a hűvös időjárásra?

 

Például táplálkozásváltással. Próbáljunk meg inkább zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. A méregtelenítés és a vitaminkúra egyaránt fontos.

 

Foto: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Miért jó a méregtelenítés?

 

A méregtelenítés jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Megtisztul a bélrendszer, az immunrendszer, javul a védekezőképesség, és a szervezet öngyógyító képessége is felerősödik.

 

Kép: nutraingredients.com

 

A vitaminkúra szintén fontos?

 

A vitaminkúra lényegében hasonló elven alapszik, mint a tisztítókúra. Fontos a vitaminok, és ásványi anyagok mellett a nyomelemek szintjének optimálisan tartása. Elsődlegesen a C-vitamin bevitelre kell fokozottan figyelni, illetve a B vitamin szintre is.

 

Az őszi időszakban gyakran jelentkezik fáradékonyság, dekoncentráltság és a baktériumos, vírusos fertőzésekre is hajlamosabbak vagyunk a hideg időszak beköszöntével. Ahhoz, hogy szervezetünket megfelelően felkészítsük, természetesen elengedhetetlen a megfelelő gyümölcs és zöldség fogyasztás, melyet vitaminokkal és gyógynövények szedésével egészíthetünk ki.

 

Kép: drshikhasharma.com

 

Mit kell tudnunk a C-vitaminról? Sok mindent hallottunk már…

 

Igen, a C-vitamin hatása széleskörűen ismert. Elsősorban az immunrendszer erősítésére használják, de ízületvédő, erősítő hatása sem elhanyagolható. Védi az ereket, és ezáltal hozzájárul a bőr, fog, fogíny, csontok és porcok normál állapotának fenntartásához. Dohányosok számára kiemelten fontos, mert a dohányzás megköti a szervezetben a C-Vitamint.

 

Sportolók számára szintén szükséges a pótlása, mert nélküle megnő a sérülésveszély, és csökken a regeneráló képesség. Mivel a C-vitamin felszívódáshoz szükségesek az ún. bioflavanoidok is, így egy komplex összetevős készítménnyel (pl. cinkkel) nagyobb hatás érhető el.

 

Az imént körülírt jótékony hatást fokozhatjuk C-vitamin szedésével, mely segíti a felszívódást.

 

Kép: forlife.bg

 

Ősszel feltehetően kevesebb lesz a napsütés. Miképp pótolható ilyenkor a szervezetünkbe jutó kevesebb D-vitamin?

 

A D-vitamint „napsütés vitaminnak” is nevezik, hiszen akkor képződik a szervezetben, amikor a bőrt UV-sugarak érik. Viszont jó tudni, hogy nem csak a napon töltött idő alatt juthatunk D-vitaminhoz, hiszen megtalálható számos élelmiszerben és alapanyagban.

 

Ilyenek például a tejtermékek, a tojás, a máj, a szardínia, tonhal, lazac, hering, a halolajak és a margarinok.

 

Mivel azonban a bevitt vitaminoknak csupán kb. 50-60 százaléka szívódik fel, fontos a rendszeres pótlás. Gyerekeknél ez 3 éves korig kötelező. Felnőtt korban az általános egészségi állapot, a napsütéses és napfényben szűk évszakok váltakozása, a mozgásszegény életmód, a fogamzásgátlók szedése, meglévő betegségek, különösen a bélrendszer zavarai, a vese- és májproblémák is befolyásolhatják a szervezet D-vitamin-szintjét.

 

Miért ajánlott a halolaj?

 

A halolaj D-vitaminban gazdag, így a lazac különösen jó választás, ha pótolni akarjuk az elvesztett napfényt. Már néhány dkg lazacban is több mint 300 nemzetközi egységnyi D-vitamin rejlik, ezenkívül ez a halfajta bővelkedik antioxidánsokban, omega-3 zsírsavban, kalória viszont alig van benne.

 

Foto: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Mit tudna elmondani a tojásról?

 

A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó. Két nagy tojásban a napi szükséglet egynyolcada is benne lehet. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2-, és az E-vitamin, valamint karotinban is gazdag.

 

 

Tetszett említeni a tejet is. Miért jó, ha fogyasztjuk?

 

A tejben közvetlenül nincsen D-vitamin, de a benne rejlő kalcium hozzájárul a D-vitamin felszívódásához. A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztás csökkenését segíti, így egyik a másik nélkül nem tud hatékonyan működni. A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat kialakításához.

 

Nagyon köszönöm a beszélgetést.

 

Én is köszönöm. Mindenkinek jó egészséget kívánok.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.