Elza
  • HUF: 364.83
  • USD: 1.13
  • 5 °C
  • 8 °C
Egészség

Egészségsarok: Szervezetünk és az ősz – beszélgetés MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvossal

Az első témakörünkből megtudhatják, hogy nem is olyan nehéz és időigényes az őszre való ráhangolódás.

Nyitókép: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Itt az ősz, és vele együtt érkezett a hidegebb időszak is. Az időjárásváltozás komoly kihívást jelent az emberi szervezetnek. Ilyenkor érdemes konzultálni a körzeti orvosunkkal, nagyobb figyelmet fordítva ezáltal egészségünkre és a tudatos táplálkozásra. Így szervezetünket is nagyobb sikerrel készíthetjük fel a hideg időjárásra.

 

A lehűlésre való felkészülés céljából kerestük fel mi is a felettébb kedves, lendületes MUDr. Csidey Fodor Ágnes vásárúti háziorvost, hogy arról érdeklődjünk, miképp készíthetjük fel szervezetünket az őszi időjárásra. A doktornő készségesen válaszolt kérdéseinkre, olvasóinknak is tanácsként szolgálva.

 

Első témakörünkből megtudhatják, hogy nem is olyan nehéz és időigényes az őszre való ráhangolódás. Figyeljünk rá mi is saját egészségünk érdekében.

 

 

Hogyan készíthetjük fel testünket az őszre, a hűvös időjárásra?

 

Például táplálkozásváltással. Próbáljunk meg inkább zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. A méregtelenítés és a vitaminkúra egyaránt fontos.

 

Foto: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Miért jó a méregtelenítés?

 

A méregtelenítés jótékony hatást gyakorol a szervezetre. Megtisztul a bélrendszer, az immunrendszer, javul a védekezőképesség, és a szervezet öngyógyító képessége is felerősödik.

 

Kép: nutraingredients.com

 

A vitaminkúra szintén fontos?

 

A vitaminkúra lényegében hasonló elven alapszik, mint a tisztítókúra. Fontos a vitaminok, és ásványi anyagok mellett a nyomelemek szintjének optimálisan tartása. Elsődlegesen a C-vitamin bevitelre kell fokozottan figyelni, illetve a B vitamin szintre is.

 

Az őszi időszakban gyakran jelentkezik fáradékonyság, dekoncentráltság és a baktériumos, vírusos fertőzésekre is hajlamosabbak vagyunk a hideg időszak beköszöntével. Ahhoz, hogy szervezetünket megfelelően felkészítsük, természetesen elengedhetetlen a megfelelő gyümölcs és zöldség fogyasztás, melyet vitaminokkal és gyógynövények szedésével egészíthetünk ki.

 

Kép: drshikhasharma.com

 

Mit kell tudnunk a C-vitaminról? Sok mindent hallottunk már…

 

Igen, a C-vitamin hatása széleskörűen ismert. Elsősorban az immunrendszer erősítésére használják, de ízületvédő, erősítő hatása sem elhanyagolható. Védi az ereket, és ezáltal hozzájárul a bőr, fog, fogíny, csontok és porcok normál állapotának fenntartásához. Dohányosok számára kiemelten fontos, mert a dohányzás megköti a szervezetben a C-Vitamint.

 

Sportolók számára szintén szükséges a pótlása, mert nélküle megnő a sérülésveszély, és csökken a regeneráló képesség. Mivel a C-vitamin felszívódáshoz szükségesek az ún. bioflavanoidok is, így egy komplex összetevős készítménnyel (pl. cinkkel) nagyobb hatás érhető el.

 

Az imént körülírt jótékony hatást fokozhatjuk C-vitamin szedésével, mely segíti a felszívódást.

 

Kép: forlife.bg

 

Ősszel feltehetően kevesebb lesz a napsütés. Miképp pótolható ilyenkor a szervezetünkbe jutó kevesebb D-vitamin?

 

A D-vitamint “napsütés vitaminnak” is nevezik, hiszen akkor képződik a szervezetben, amikor a bőrt UV-sugarak érik. Viszont jó tudni, hogy nem csak a napon töltött idő alatt juthatunk D-vitaminhoz, hiszen megtalálható számos élelmiszerben és alapanyagban.

 

Ilyenek például a tejtermékek, a tojás, a máj, a szardínia, tonhal, lazac, hering, a halolajak és a margarinok.

 

Mivel azonban a bevitt vitaminoknak csupán kb. 50-60 százaléka szívódik fel, fontos a rendszeres pótlás. Gyerekeknél ez 3 éves korig kötelező. Felnőtt korban az általános egészségi állapot, a napsütéses és napfényben szűk évszakok váltakozása, a mozgásszegény életmód, a fogamzásgátlók szedése, meglévő betegségek, különösen a bélrendszer zavarai, a vese- és májproblémák is befolyásolhatják a szervezet D-vitamin-szintjét.

 

Miért ajánlott a halolaj?

 

A halolaj D-vitaminban gazdag, így a lazac különösen jó választás, ha pótolni akarjuk az elvesztett napfényt. Már néhány dkg lazacban is több mint 300 nemzetközi egységnyi D-vitamin rejlik, ezenkívül ez a halfajta bővelkedik antioxidánsokban, omega-3 zsírsavban, kalória viszont alig van benne.

 

Foto: MUDr. Csidey Fodor Ágnes

 

Mit tudna elmondani a tojásról?

 

A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó. Két nagy tojásban a napi szükséglet egynyolcada is benne lehet. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2-, és az E-vitamin, valamint karotinban is gazdag.

 

 

Tetszett említeni a tejet is. Miért jó, ha fogyasztjuk?

 

A tejben közvetlenül nincsen D-vitamin, de a benne rejlő kalcium hozzájárul a D-vitamin felszívódásához. A D-vitamin a kalcium bélből való felszívódását, és a vizelettel való kiválasztás csökkenését segíti, így egyik a másik nélkül nem tud hatékonyan működni. A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat kialakításához.

 

Nagyon köszönöm a beszélgetést.

 

Én is köszönöm. Mindenkinek jó egészséget kívánok.

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket