Képzeljünk magunk elé egy nyüzsgő várost, amelyben hétköznap reggelente a járdákat elárasztják a munkába vagy találkozókra siető emberek. Nos, a mikrobiom a testünkben is valahogy így nézhet ki, amely mikroorganizmusok (kórokozók, hasznos mikrobióták, paraziták stb.) billióiból áll. 

 

Egy egészséges szervezetben ezek probléma nélkül együtt élnek, de amennyiben ez az egyensúly felborul valami miatt – legyen egy fertőző betegség, bizonyos diéta vagy antibiotikumok és más baktériumpusztító gyógyszerek hosszan tartó használata –, diszbiózis lép fel, ami leállítja ezeket a normális interakciókat. Ennek eredményeként a szervezet fogékonyabbá válhat a betegségekre.

 

Milyen jótékony hatással van a mikrobióta a szervezetre?

 

 hirdetes_300x300  

Serkenti az immunrendszert, lebontja a potenciálisan mérgező élelmiszer-vegyületeket, és szintetizál bizonyos vitaminokat és aminosavakat.

 

A cukrok gyorsan felszívódnak a vékonybél felső részében, de az összetettebb szénhidrátok, például a keményítők és a rostok nem emészthetők olyan könnyen, és lejjebb juthatnak a vastagbélbe. Ott a mikrobióta az emésztőenzimekkel segít lebontani ezeket a vegyületeket. Az emészthetetlen rostok fermentációja rövid szénláncú zsírsavak termelődését idézi elő, amelyeket a szervezet tápanyagforrásként használhat fel, de fontos szerepet játszanak az izomműködésben és esetleg a krónikus betegségek megelőzésében is.

 

Hogyan tápláljuk a jó baktériumokat?

 

A jó baktériumokat erősítő élelmi rostok prebiotikumok néven ismertek, és a mindennapi élelmiszerek széles skálájában megtalálhatók. 

 

A legjobb forrásaik közé tartozik a banán, a bogyós gyümölcsök és a hüvelyesek. De megtalálhatóak még a fokhagymában, a hagymában, a csicsókában is. 

 

A prebiotikumokban gazdag étrend előnyei közé tartozik többek között, hogy javítja a jóllakottság érzését. Továbbá védelmet nyújt a bélfertőzések ellen, és csökkenti az irritábilis bél szindróma előfordulását. De ugyanúgy növelheti bizonyos ásványi anyagok felvételét a szerveztbe. Illetve javítja az általános immunfunkciót a káros baktériumok jelenlétének csökkentésével. 

 

Receptek

 

Az activé FiberShake weboldalán bukkantunk rá erre a szuper, rostban gazdag, cseresznyés turmix receptre, ami egy gyors, de mégis laktató tízóraiként szolgálhat. 

 

Mivel a cseresznyének még nincs itt a szezonja, ezért ebben az időszakban nyugodtan használjunk fagyasztott verziót. Továbbá szükségünk lesz még egy kis chia magra, tejre és az acitvé Fibershake díjnyertes receptúrájú vaníliás rost shake-jére. Aztán már nincs más dolgunk, minthogy ezeket beledobáljuk a turmixgépbe, és simára turmixoljuk. 

 

Amennyiben jól körbenézünk a blogoldalon, akkor találhatunk egy csodás spenótos-kiwis zöld smoothie bowl receptet is, ami spirulinával és mentával felturbózva egyszerűen kihagyhatatlan. 

 

Tippek

 

Minden prebiotikum egyben rostforrás is, ami azt jelenti, hogy ha túl sokat eszünk belőle, akkor néha gyomorpanaszokat okozhat. Különösen az inulin nem mindig tolerálható nagy mennyiségben.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!