Nyitókép: szimpatika.hu

 

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz a gyomorégetés, a gyomorban túltengő gyomorsav. Ennek megszüntetése érdekében a gyógyszertárakban számtalan gyógyszer kapható, viszont létezik néhány természetes gyógymód is. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

 

Gyomorégés

 

Gyomorégést az elfogyasztott ételek okoznak. A panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas ételek fogyasztása után. A nagy mennyiségű gyomorsav kiváltója lehet a cukros étrend is. Tudni kell, hogy a cukor savat termel.

 

 hirdetes_810x300  
Kép: nosalty.hu

 

Házi gyógymódok:

 

  • almaecet

 

Naponta 1-3 evőkanál almaecet elfogyasztása hozzájárula  gyomorban lévő savasság csökkentéséhez. Valószínűleg ez nem logikus, hiszen az almaecet is savas, ennek ellenére mégis lúgot csinál. Így közömbösíti a savasságot. Emellett  egyensúlyozza a belső ökoszisztémát, valamint lúgosítja a belső pH-t is. Ez azért előnyös, mert a betegségek a savas környezetet szeretik.

 

Az almaecet gyomorsav elleni alkalmazása azért is jó, mert ecetsavat tartalmaz, amelynek pH értéke hozzávetőlegeseb megegyezik a gyomor pH értékével. Ebből kifolyólag hozzájárul a gyomor normális állapotának megőrzéséhez. Továbbá a reflux okozói közé soroljuk a gyomorsavat.

 

Kép: mannamydla.sk

 

  • citrom

 

A gyümölcs jótékony hatást gyakorol a gyomorsavra, és hozzájárul a gyomorsav megszüntetéséhez. A citrom lúgképző, annak ellenére, hogy savas.

 

A citrom gyomorsav-lekötő hatású, mivel semlegesíti a gyomorban levő savakat.

 

Fogyasszunk egy evőkanál frissen facsart citromlevet megközelítőleg 10 perccel az étkezések előtt. A gyomorsavra a citromos víz is kiváló megoldás.

 

Kép: kompava.sk

 

  • aloe vera

 

A gyomorsav kezelésére érdemes aloe verát is alkalmazni. Ez támogatja az irritált szöveteket, amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatása van.

 

Reggelente tiszta aloelevél áttetsző húsú részét tegyük egy kis vízbe. Ez segít a gyomorsav kialakulásának elkerülésébe.

 

Kép: egeszsegkalauz.hu

 

  • gyömbér

 

A gyömbér a gyomorsav kezelésére fantasztikus lehetőség, mivel kiváló tulajdonságokkal bír. Rágjunk hámozott gyömbért, igyunk gyömbér teát, hogy megszüntessük a kellemetlen panaszokat. Ajánlott minden nap egy evőkanál gyömbérlevet elfogyasztani egy kis vízzel.

 

 

Puffadás

 

Népbetegségnek számít a puffadás is. Ezzel sem szükséges rögtön orvoshoz rohanni, mivel házi gyógymódot is alkalmazhatunk a panaszok megszüntetésére.

 

Ez az ital a legjobb természetes megoldás a puffadásra!

 

A kellemetlen puffadást nem csak a nehezen emészthető ételek okozzák. A Helicobacter pyori nevű kórokozó is felelős lehet a krónikus gyomorhurutért, a gyomorfekély kialakulásáért, a rendszeres hasi puffadásért, sőt az emésztőrendszeri tumorok kialakulásáért. A világ lakosságának több mint a fele fertőzött.

 

A baktérium mára már az egyik legelterjedtebb kórokozóvá vált, hiszen gyakorlatilag a bolygón élő minden második ember fertőzött, és ezáltal pedig fennáll az emésztőszervek megbetegedésének esélye is.

 

A baktérium ugyanakkor még a keringési rendszerben is kárt tehet, és sokszor a betegek fejfájásra, depresszióra, zaklatottságra is panaszkodnak. A szakértők megállapították, hogy a spirál alakú és alig 3 mikrométer hosszú baktérium fertőző, viszont, hogy miként jut át egyik emberről a másikra, még nem tudják. A megelőzés érdekében érdemes tápanyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, hogy az immunrendszerünk kiszűrje a betolakodót. Olyan ételeket, főként zöldségeket, gyümölcsöket kell fogyasztani, amelyek A-, C- és E-vitaminban gazdagok, és amelyekben cink is van, hiszen a nyomelem megfelelő védelmet biztosít a bélfalnak.

 

Ha elkészítjük ezt a finom, egészséges gyógyitalt, nemcsak a fertőzésveszély kockázatát csökkentjük, de megszabadulhatunk a puffadástól.

 

Szükségünk lesz:

1 citromra

1 uborkára

1 evőkanál gyömbérreszelékre, vagy egy ujjnyi darab friss gyömbérre

1 evőkanál kurkumára

1 kisebb grapefriutra

1 marék petrezselyem zöldre

1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajra

 

Elkészítés:

 

Az egészet turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá egy kevés vizet, és igyuk meg lefekvés előtt. Ez a keverék megszabadít a felhalmozódott gázoktól, nyugtatja az irritált bélfalat, csökkenti a gyulladást és elősegíti a méreganyagok lebomlását lebomlását, napi egy pohárral kell meginni belőle, és miközben alszunk, a gyógynövények kifejtik áldásos hatásukat.

 

Laky Erzsébet

 

Forrás: Veress Máté – HillVital/Erika DrGyémánt FB-oldala

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.