Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Annak ellenére, hogy a klíma és a ventilátor jó „segítség“ lehet ahhoz, hogy lehűtsük magunkat a forró napokon, nem szabad túlzásba vinni a használatukat. Bizonyos esetekben akár árthatnak is nekünk. Az asztmás vagy allergiás embereknek pedig különösen óvatosnak kell lenniük. A témával a Kassa-sacai AGEL Kórház háziorvosa, MUDr. Lukáš Olšavský foglalkozik.

 

Az emberi test képes az önálló hőszabályozásra, vagyis képes tartani az állandó testhőmérsékletet, például izzadással. De mi a helyzet akkor, ha egy kicsit hozzá szeretnénk segítni a lehűléshez?

 

„A külső módszerek közül célszerű a klímaberendezés segítségével csökkenteni a hőmérsékletet abban a helyiségben, amelyben az ember tartózkodik. Ugyancsak hatásos a testhőmérséklet csökkentése nyári, de nem jeges zuhannyal, az érrendszer hűtése nedves ruhával, vagy a nyakra, csuklóra és combra engedett langyos vízsugárral, ahol a nagyobb artériák haladnak át. A forró napokon csökkenteni kell az izomaktivitást, be kell tartani a megfelelő folyadékbevitelt, és könnyebb ételeket, gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani”

 

hirdetes_starlux810x300

– magyarázta MUDr. Lukáš Olšavský, aki azt is elmagyarázta, hogy szerinte miért alkalmasabb a légkondicionáló a ventilátornál.

 

 „Orvosi szempontból a levegőnek és annak a helynek a lehűtése a cél, ahol az ember tartózkodik, nem pedig a meleg levegő felkeverése, mint a ventilátorok esetében. Hogyan kell beállítani? Az emberi test hőmérséklete 36 és 37°C között mozog. A test hőmérsékletének emelkedése egyenes arányban nő annak a környezetnek a hőmérsékletével, ahol tartózkodik. Ezért a légkondicionáló helyes beállítása legfeljebb 6°C-kal lehet a környező tér hőmérséklete alatt”

 

– mondta az orvos, megjegyezve, hogy a hosszú ideig klimatizált környezetben dolgozók akár 2,5-szer fogékonyabbak lehetnek a légúti betegségekre.

 

 „A légkondicionáló csökkenti a környezet páratartalmát, ami kiszárítja az orrüreg és a száj nyálkahártyáját, amely így érzékenyebb lesz a baktériumokra, vírusokra vagy gombákra. Ezek a szűrőkben találhatók, vagy szabadon keringenek a levegőben. Ezért célszerű a klímaberendezés használatát legalább óránként váltogatni. A ventilátornál csak légáramlásról van szó, nyitott ablakkal kombinálva azonban a kavargó por- és pollenszemcsék az orrnyálkahártyán keresztül a légutakba jutnak, ami nagyon kellemetlen vagy akár veszélyes is lehet az allergiásoknak és az asztmásoknak”

 

– magyarázta MUDr.Lukáš Olšavský a Kassa-sacai AGEL Kórház orvosa.

 

MUDr. Lukáš Olšavský. Fotó: AGEL

 

Mit ne felejtsünk el lehűtéskor és elsősegélynyújtáskor

 

A hűtés során fontos az emberi test hőmérsékletének fokozatos csökkentése, elkerülve a sokkhatást a hirtelen történő testhőmérséklet-csökkenéstől. Például a víz hőmérséklete zuhanyozáskor legfeljebb 2°C-kal lehet hidegebb, mint a testhőmérséklet. Huzat okozta fájdalom jelentkezésekor pedig azonnal el kell távolodni a hideg levegő közvetlen áramlásától.

 

„A légkondi és a ventilátor használata során kerülni kell a hideg levegő közvetlen áramlását, hogy megakadályozzuk az olyan gyulladásos betegségeket, mint például a szinuszitisz (orrmelléküreg-gyulladás), otitisz (középfülgyulladás) vagy konjunktivitisz (kötőhártya-gyulladás), ami a gerinc keresztcsonti régiójában jelentkező hideg verejtékkel kombinálva vertebrogén algikus szindrómához, laikusan mondva merevedéshez és gerincfájdalomhoz vezethet“

 

– magyarázta az orvos.

 

Szemfájás esetén a legjobb a szemet folyó víz alatt kiöblíteni. Hátfájás esetén célszerű fájdalomcsillapító kenőcsöket használni a fájdalom helyén, illetve 15 percig meleg borogatást alkalmazni a fájdalmas helyen. Az enyhe fájdalmak spontán elmúlnak, súlyosabb szövődmények esetén orvosi segítséget kell kérni. Jelentős izzadás, arcpirosodás, fejfájás, légszomj, hányás vagy akár a szervezet túlmelegedése miatti ájulás esetén aktív hűtést kell alkalmazni. Javasolt a hideg fürdő, zuhany, vagy legalább hideg vizes törölközőt helyezni a mellkasra, emellett fokozott légáramlást biztosítani, az elveszett folyadékot pedig pótolni. Ha a tünetek 30 percen belül sem múlnak el, orvoshoz kell fordulni.

 

AGEL/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.