Nyitókép: AGEL

 

A komáromi AGEL kórház gyógyszerészei immár egy éve végzik a citosztatikumok központosított elkészítését szigorú jogszabályi és biztonsági feltételek mellett. Ez idő alatt a kórházi gyógyszertár citosztatikumokat előkészítő osztályán több mint 3400 kórházi és ambuláns beteg számára készítettek elő citosztatikus kezelést.

 

Ezeket a különösen igényes gyógyszerformákat gyógyszerész felügyelete mellett állítják elő a Helyes Gyógyszerészeti Gyakorlat és a Helyes Gyártási Gyakorlat követelményeinek megfelelően. Ezen az osztályon 2 kórházi gyógyszerész, 2 gyógyszerész laboráns és egy egészségügyi asszisztens dolgozik. A szakmai személyzetet a citosztatikumokkal való munkavégzésre vonatkozó tanúsítási képzés keretén belül képezték ki. Szakmai felügyeletükkel és munkájukkal egy év alatt közel 7000 citosztatikus kezelés készült el, melyhez több mint 13 ezer ampulla citosztatikumot használtak fel.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

 hirdetes_810x300  

Mivel a citosztatikumok a veszélyes anyagok csoportjába tartoznak, fontos a citosztatikumokkal érintkező egészségügyi személyzet és a környezet védelme.

 

„Ezért az előkészítés speciális izolátorban, aszeptikus (fertőzésmentes – szerk. megj.) körülmények között történik. Az izolátor a steril gyógyszerformák előállításának legújabb technológiájához tartozik, és kifejezetten a mi kórházunk számára készült Nagy-Britanniában“

 

– mondta PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD., a komáromi AGEL kórház kórházi gyógyszertárának főgyógyszerésze.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

A citosztatikus hulladékok megsemmisítése is szigorú feltételek mellett történik – hulladékzsákok lezárására szolgáló eszközzel, hogy megakadályozzák a környezetbe való szivárgást.

 

A kezelés során ügyelni kell a személyzet és a betegek egészségének védelmére is. Emiatt a citosztatikumokat speciális segédeszközökkel, infúziós készlettel és tartozékokkal egy ún. zárt rendszerben készítik el, megelőzve a környezetszennyezést.

 

„Tű nélküli, mechanikusan zárt rendszert használunk a citosztatikumok biztonságos kezelése érdekében. Ez az intuitív rendszer segít biztosítani azt a kapcsolatot, amely minimálisra csökkenti a személyzetet fenyegető veszélyt az előkészítés során, emellett védi a készítményt a külső szennyeződésektől a szállítás során, és nem utolsósorban biztosítja a beteg biztonságát“

 

– konstatálta PharmDr. Katarína Tóthová, a komáromi AGEL kórház onkológiai gyógyszerésze.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

A gyógyszerész elmondása szerint nemcsak klasszikus citosztatikumokat készítenek, hanem ún. biológiai kezelést is a pácienseik számára.

 

„A citosztatikumok elkészítésének teljes folyamata gyógyszerészeti, technológiai és biztonsági szempontból is magas szakmai színvonalon zajlik, pontosan úgy, mint a többi ilyen típusú európai munkahelyen“

 

– tette hozzá PharmDr.  Komjáthy Hajnalka, PhD.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.