Nyitókép: iStock; Thinkstock

 

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) gyakori egészségügyi probléma, amely a 15 és 44 év közötti fogamzóképes korú nők 5–10%-át érinti. Ez egy olyan állapot, amely befolyással van a hormonokra. Rendszertelen menstruációt, túlzott szőrnövekedést, pattanásokat és terméketlenséget okoz. A PCOS-ban szenvedő nőkre nagyobb kockázatot jelenthetnek bizonyos egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az anyagcsere-problémák.

 

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egy hormonális egyensúlyhiány, amelyet a petefészkek által túltermelt androgén férfihormonok okoznak. Ez a reproduktív hormonok egyensúlyhiányát idézi elő. Ennek eredményeként a PCOS-ban szenvedő nők menstruációs ciklusa gyakran rendszertelen, menstruációjuk kimarad és az ovulációjuk is rendszertelen. Az anovulációs ciklusok következtében kis ciszták alakulhatnak ki a petefészkeken. A PCOS a női meddőség egyik leggyakoribb oka, emellett más egészségügyi állapotok kockázatát is növelheti. A nőknél a PCOS a pubertás kor után bármikor kialakulhat. A legtöbb esetet 20 és 30 éves kor között diagnosztizálják, amikor a nők megpróbálnak teherbe esni.

 

 „A PCOS kialakulásában a genetika is nagy szerepet játszhat, de más tényezők is befolyásolhatják a betegséget, például az androgén hormonok magasabb szintje. A magas androgénszint megakadályozza a petefészkeknek a petesejt felszabadítását, ami szabálytalan menstruációs ciklust okoz. A szabálytalan ovuláció szintén okozhat pattanásokat és túlzott szőrnövekedést a nőknél.

 

Ezenkívül az inzulinrezisztencia, valamint az emelkedett inzulinszint is hozzájárulhat ahhoz, hogy a petefészkekben androgének termelődnek és szabadulnak fel. A megnövekedett férfihormon elnyomja az ovulációt, és hozzájárul a PCOS egyéb tüneteihez. Az inzulin szabályozza azt a módot, ahogyan a szervezet feldolgozza a glükózt, és azt energiaként használja fel. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet nem dolgozza fel megfelelően az inzulint, ami magas vércukorszinthez vezet. Az inzulinrezisztenciában szenvedő páciensek esetében nem mindenkinek van emelkedett glükóz szintje vagy cukorbetegsége, de ehhez a betegséghez vezethet”

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázza a lévai AGEL kórház nőgyógyászati ​​és szülészeti osztály főorvosa és az egészségügyi ellátás igazgatóhelyettese, MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

 

MUDr. Gabriel Mančík, MBA (Fotó: AGEL)

 

A túlsúly vagy az elhízás szintén hozzájárulhat az inzulinrezisztenciához. Az emelkedett inzulinszint még akkor is, ha a vércukorszint normális, inzulinrezisztenciát jelezhet. A lévai kórház nőgyógyászati ​​osztályán a policisztás petefészek szindróma gyanújával a műtött páciensek mintegy 4%-át gyógyítják, leggyakrabban a 20-30 év közötti betegek sterilitásának kezelésével összefüggésben.

 

A PCOS-ban szenvedő páciensek általában alacsony fokú krónikus gyulladásban szenvednek. Ezzel összefüggésben az orvos olyan vérvizsgálatokat végezhet, amelyek mérik a C-reaktív fehérje (CRP) és a fehérvérsejtek szintjét, ezek ugyanis jelezhetik a szervezet gyulladásának szintjét. A tünetek közé tartozhat még a rendszertelen menstruáció, a rendellenes szőrnövekedés, az akné, a bőrsötétedés, a ciszták, a hajritkulás és meddőség. Mindennek ellenére vannak olyan nők is, akik PCOS-ban szenvednek, de nincsenek tüneteik. Sok nő addig észre sem veszi, hogy ebben a betegségben szenved, amíg nem jelentkeznek gondok a teherbeeséssel, vagy ismeretlen okokból hízni kezdenek. Lehetséges az enyhe PCOS is, amikor a tünetek nem elég súlyosak ahhoz, hogy egy nő észrevegye őket.

 

Az orvos a tünetek, a kórelőzmény, az egyéb egészségügyi állapotok és az alapján határozza meg a kezelést, hogy a nő szeretne-e teherbe esni. A kezelés magában foglalhat gyógyszeres kezelést, életmódbeli változtatásokat vagy műtétet. Jelenleg nincs bizonyított módszer a PCOS megelőzésére, de kis lépésekkel lehet csökkenteni a tüneteket. Például a tápláló ételek fogyasztása, a rendszeres testmozgás és a testsúly kezelése segíthet elkerülni a PCOS hatásait.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.