Nyitókép: Adobe Stock

 

A sérv a hasfal olyan hibáját jelenti, amelyen keresztül a hasüreg tartalma kifelé tolódik. Arról, hogy miszerint osztályozzák a sérveket és milyen műtéti lehetőségek állnak rendelkezésre, a kassa-sacai AGEL kórház sebésze, MUDr. Radoslav Krajničák, PhD. nyújt bővebb tájékoztatást.

 

Mióta végeznek sérvműtétet a kassa-sacai AGEL kórházban?

 

A sérvműtét alapműtéti beavatkozás, amelyet a sebészek minden sebészeti munkahelyen és az egynapos egészségügyi ellátáson (JZS) belül is elvégeznek. Erre a mi munkahelyünknek nincs szerződésünk, mivel van elég más olyan munkahely, ahol ezeket a beavatkozásokat az egynapos egészségügyi ellátáson belül elvégzik. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy nem minden beteg alkalmas arra, hogy az egynapos egészségügyi ellátás keretén belül operálják meg sérvre.

 hirdetes_810x300  

 

Melyik évben végezték el az első laparoszkópos sérvműtétet?

 

Munkahelyünkön 1999 márciusában végeztük el az első laparoszkópos sérvműtétet, azóta a módszer fokozatosan meghonosodott, így 2002-ben a srévműtétek 31%-át már laparoszkóposan végeztük el, 2004-ben pedig már a műtétek 70%-át. 2008 óta a betegek több mint 80%-át műtöttük laparoszkóposan, az így kezelt sérvek száma jelenleg eléri a 90–95%-ot. Jelen esetben a lágyéksérvről (hernia inguinalis) beszélünk. Az elülső hasfali sérvet (hernia ventralis) 2014 őszétől műtjük laparoszkóposan a munkahelyünkön, és évente az összes hassérvműtét 15–20%-át operáljuk ezzel a módszerrel.

 

A sérvek felosztása elhelyezkedésük szerint. Fotó: AGEL

 

 

Mit nevezünk pontosan sérvnek? Milyen fajtáit ismerjük?

 

A sérv a hasfalban keletkezett hibát jelenti, amelyen keresztül a hasüreg tartalma kifelé tolódik. A sérveket elhelyezkedésük szerint osztjuk fel, leggyakrabban a hasfal legyengült területein, azaz az ágyékban és a köldökben fordulnak elő. A sérv előfordulhat a köldök felett és alatt is, illetve egyéb legyengült helyeken, például ott, ahol az izmok anatómiailag keresztezik egymást és nem alkotnak összefüggő tömör falat. Ha már a legyengült területről beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk a műtétek utáni hegekről sem. A heg egy alsóbbrendű szövetet jelent, ezért ez egy „locus minoris resistenciae“, ami azt jelenti, hogy a hegben gyakrabban fordul elő sérv, mint a hegen kívüli más helyen.

 

A sérvek felosztásának megkönnyítése érdekében egy alapfelosztást hoztak létre: ventrális herniák, azaz elülső hasfali sérvek, és ingvinális herniák, azaz lágyéki sérvek, amelyek részletesebb felosztással rendelkeznek.

 

A sérv máshol is előfordul, de sokkal ritkábban. A sérveket is felosztjuk primer, előzetes műtéti beavatkozás nélküli, és recidív, azaz visszatérő sérvekre, amelyeket már korábban műtöttek. Ennek megfelelően dönthetünk a megoldás típusáról, miközben ma már egyénre szabott megközelítésről beszélünk, az adott témával foglalkozó neves cégek EBM – bizonyítékokon alapuló orvostudomány – alapján összeállított ajánlásainak fényében.

 

MUDr. Radoslav Krajničák, PhD. Fotó: AGEL

 

Hány műtétet végeznek el havonta?

 

Munkahelyünkön évente hozzávetőleg 250 lágyéksérvműtétet és kb. 150 hassérvműtétet végezünk el, amiből nagyon könnyen kiszámolható az egyhavi átlag, de ez nagyon relatív, ha figyelembe vesszük például a nyári vakációt, amikor az egyes munkahelyek csökkentett üzemeltetéssel működnek. Ez az operált betegek számában is megmutatkozik.

 

Mennyi ideig tart a kórházi tartózkodás és a gyógyulás?

 

Lágyéksérv esetén a kórházi tartózkodás laparoszkópos műtétnél 2 napig, klasszikus módon végzett műtétnél átlagosan 4-5 napig tart, miközben a gyógyulás a beteg társuló betegségeitől, az állapotától és a fizikai terhelésétől függ a munkahelyén. De egyszerűen kijelenthetjük, hogy a laparoszkópos módszerrel lerövidítjük a kórházi tartózkodást és a gyógyulási időt is.

 

Az egészségbiztosító fizeti ezt a műtétet?

 

Igen, ezeket a műveleteket teljes egészében a biztosító fedezi.

 

Lágyéksérv bévülről laparoszkópos műtét során. Fotó: AGEL
Háló behelyezése laparoszkópos műtét során. Fotó: AGEL

 

A férfiak vagy a nők szenvednek leggyakrabban sérvtől? Melyik területen fordul elő a leggyakrabban?

 

A lágyéksérv a leggyakoribb, és a szakirodalom szerint a férfiak 27–43%-ánál, a nők esetében pedig csak a 3–6%-uknál fordul elő életük során. A második leggyakrabban előforduló sérv a köldöktáji sérv 2%-os előfordulási gyakorisággal, 3:1 arányban a nőknél gyakrabban fordul elő, de érdekes, hogy az operáltak 70%-a férfi.

 

Mi a legfontosabb annak érdekében, hogy a laparoszkópos műtét sikeres legyen?

 

Minden műtét sikeressége érdekében fontos a standard műtéti eljárás betartása, ami aztán ebből kifolyólag standard módon jó eredményt hoz. Az ilyen típusú műtétekhez ezek az eljárások részletesen ki vannak dolgozva, és az EBM alapján rendszeresen megújítják a herniológus társaság ajánlásait is. Ezért fontos a folyamatos szakmai továbbképzés és ezen ajánlások betartása.

 

Hassérv oldalsó nézetből. Fotó: AGEL

 

Vannak-e korlátozások a beteg számára a műtét után?

 

Igen, még ezután a műtét után is vannak korlátozások, különösen a fizikai aktivitás tekintetében. A teljes fizikai aktivitás a műtétet követő hatodik héten lehetséges, miközben a páciens a lágyéksérvműtét utáni szokásos tevékenységét már néhány órával a műtét után képes elvégezni. A hassérvműtétek során javasoljuk a pácienseknek a deréköv viseletét.

 

Hány százalékban nem kezelhető a sérv laparoszkópos módszerrel?

 

Főleg azokról a betegekről van szó, akiknél a laparoszkópia ellenjavallt. Vagy nem bírják az általános érzéstelenítést, vagy ismételt hasüregi műtétek után vannak. A mi munkahelyünkön ez az elmúlt 10 évben a lágyéksérv műtéten átesett betegek 6–12%-át jelenti.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.