Nyitókép: AGEL

 

Vér, a legértékesebb és egyben pótolhatatlan folyadék. Az orvostudomány az önkéntes donorok véradásától függ. A véradók sokszor ismeretlen embereknek, életveszélyben lévő pácienseknek, súlyos állapotban lévő betegeknek és a legnehezebb műtétek során segítenek. Nincs ez másként a komáromi AGEL kórházban sem. A kórházak főleg nyáron érzik meg a donorok számának csökkenését, ami elsősorban a szünidő, a vakáció számlájára írható.

 

Mivel szeptembertől folytatódnak a tervezett műtétek és a vérigény tovább nő, az komáromi AGEL kórház hematológiai-transzfúziós osztálya 2022. szeptember 10-én, szombaton rendkívüli vérvételt szervez.

 

Fotó: AGEL

 

 hirdetes_810x300  

„A szabadságolási időszakban több sérülésre, műtéti beavatkozásra kerül sor, elsősorban traumatológiai jellegűekre, emellett folytatódik az onkológiai betegek kezelése, akiknek a száma az utóbbi időben tovább nőtt. Tekintettel arra, hogy munkavégzési kötelezettségek miatt sok donor nem tud hétköznap eljönni véradásra, a kórház negyedévente egy szombati napon szervezi meg a véradást ezeknek a donoroknak”

 

– magyarázta MUDr. Radi Enikő, a hematológiai és transzfúziós osztály főorvosa.

 

„Nagyra értékeljük, hogy a véradók a munkanapok alatt is szakítanak időt egy olyan nemes cselekedetre, mint a véradás. Az emberi vér szerepe pótolhatatlan, ezért minden segítséget nagyra értékelünk. Minden vércsoportra szükségünk van, de leginkább az Rh-negatív csoportokat várjuk, különösen az O-Rh-negatív csoportot”

 

– teszi hozzá a főorvos.

 

Fotó: AGEL

 

Minden 18 és 60 év közötti egészséges felnőtt (rendszeres donor esetén 65 éves korig) adhat vért, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A férfiak évente 4-szer, a nők 3-szor adhatnak vért. A véradás után a vért három komponensre dolgozzák fél, vörösvérsejt-koncentrátumra, és szükség szerint vérplazmát, valamint vérlemezke-koncentrátumot állítanak elő belőle. Véradás előtt minden donort részletesen megvizsgálnak, és anamnesztikus kérdőívet töltenek ki.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!