Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az egészségügyi minisztérium a szakorvosok és a háziorvosok közötti gyógyszerfelírás átruházásának, valamint a beteg kórházi elbocsátásakor történő gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz felírásának módosítását javasolja. A változást a gyógyszertörvény módosítása tartalmazza, amely tárcaközi egyeztetésen van. A tárca ezzel a törvénymódosítással az idős és polimorf betegek gyógyszerellátását kívánja javítani.

 

A törvényjavaslat szerint a szakorvos feljogosíthatja a háziorvost gyógyszerek felírására, amit közös megegyezés után legfeljebb fél évig tehet meg.

 

A módosításnak ugyanakkor lehetővé kell tennie az egészségügyi nővérek számára, hogy orvosi rendelvényeket állíthassanak ki. A nővér csak az orvos utasítására végezhet adminisztratív tevékenységet. A szakorvos a nővér számára legfeljebb 12 hónapos időtartamra engedélyezheti a gyógyászati ​​segédeszközök felírását, kivéve a tartós és irreverzibilis harmadfokú inkontinenciában szenvedő betegek, valamint a tartós és visszafordíthatatlan sztóma esetén, ahol a gyógyszer és segédeszköz felírásának érvényessége korlátlan.

hirdetes_starlux810x300

 

A módosítás célja az is, hogy a kórházból való hazabocsátás után javítsák a betegek hozzájutását a gyógyszerekhez, gyógyászati segédeszközökhöz és diétás élelmiszerekhez. Az orvos a kórházi kezelés során felírt gyógyszereket legalább 28 napra írja fel a betegnek. Emellett kiigazítják azokat a helyzeteket is, amikor a betegnek elfogy a gyógyszere, mielőtt eljutna a szakorvoshoz. Háziorvosa a kórházi zárójelentésben szereplő felhatalmazás alapján a kórházból való hazaengedés után legfeljebb hat hónapig írhat fel gyógyszert.

 

A törvénymódosítás foglalkozik a gyógyszertárakban történő oltás lehetőségével is. A törvénymódosítás a kormány és a parlament jóváhagyását követően 2023. március 1-jén léphet hatályba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!