Nyitókép: AGEL

 

Az elmúlt hetekben egyre inkább fokozódtak az egyes gyógyszerek elérhetőségével kapcsolatos problémák. Ez a hiány továbbra is fennáll annak ellenére, hogy a gyártók, a forgalmazók és az állami hatóságok is igyekeznek megoldani a helyzetet. Egyes, korábban vény nélkül kapható gyógyszerek is problémát jelentenek. Kiváló hír a betegek számára, hogy a komáromi kórház gyógyszerészei a jelenleg hiányzó gyógyszerek egy részét egyedileg elkészített gyógyszerek formájában tudják kivitelezni.

 

Míg korábban a nem beszerezhető gyógyszerek közé főként a kórházban használt gyógyszerek (pl. antimikrobiális szerek, érzéstelenítők, citosztatikumok) vagy az orvosi receptre kiadott gyógyszerek (pl. kis molekulatömegű heparinok és antimikrobiális szerek) tartoztak, addig manapság a betegek a szabadon kapható gyógyszerekből is hiányt tapasztalnak (gyermekkúpok lázra és fájdalomra, tabletták torokfájásra). A gyógyszerek elérhetetlenségének okai gyakran objektívek és megjósolhatatlanok.

 

Fotó: AGEL
Fotó: AGEL
Fotó: AGEL

 

 hirdetes_300x300  

A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma szerint a gyógyszerek hosszú távú vagy rövid távú elérhetetlenségének lehetséges okát a gyártásban, illetve a logisztikában, a reexportban, a betegek nem megfelelő gyógyszerfelhalmozásában, valamint az egyes gyógyszerfajták iránt hirtelen megnövekedett keresletben kell keresni. Az egészségügyi minisztériuma részéről több lehetőség is kínálkozik, melynek célja, hogy a betegek számára biztosítsák a gyógyszerek elérhetőségét, pl. generikus helyettesítéssel, idegen nyelvű gyógyszercsomagok behozatalával, vagy nem regisztrált gyógyszerek terápiás felhasználásának engedélyezésével.

 

A komáromi Agel kórház kórházi gyógyszerészei szakmai tudásukat, készségeiket és lelkesedésüket kamatoztatva igyekeznek segíteni a betegeknek, hogy a lehető legnagyobb mértékben hozzájuthassanak a gyógyszerekhez.

 

Fotó: AGEL

 

„Néhány hiányos gyógyszert egyedileg elkészített gyógyszerek formájában készítünk el. A vény nélkül kapható gyógyszerek közül az ún. OTC-ket, például a gyermekeknek szánt paracetamolt és ibuprofént tartalmazó kúpokat, valamint egyes szemcseppeket, pl. az Ophtalmo-septonex int opot helyettesítő cseppet, vagy az Imazolt helyettesítő krémpasztát. A vényre kapható gyógyszerekből prednizont tartalmazó kúpokat, homatropint, povidont tartalmazó szemcseppeket, nitrofurantoint, vankomicint és egyebeket tartalmazó kapszulákat készítünk. Jelenleg több mint száz egyedileg elkészített gyógyszert állítunk elő szinte napi rendszerességgel“

 

– mondta PharmDr. Komjáthy Hajnalka, PhD., a komáromi Agel kórház főgyógyszerésze.

 

Fotó: AGEL

 

A kórházi gyógyszerészek az egyénileg elkészített gyógyszerek mellett nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minden beteg megkapja a szükséges gyógyszert mind a kórházban, mind az orvosi receptre felírt gyógyszert a kórház mellett működő gyógyszertárban. Napi szinten intenzíven kommunikálnak a gyártókkal, forgalmazó cégekkel, hogy a betegek ne érezzék a jelenlegi gyógyszerhiányt.

 

„Sajnos nem lehet az összes kiesett gyógyszert egyedileg elkészített gyógyszerekkel pótolni, de mindent megteszünk a betegért”

 

– teszi hozzá Komjáthy Hajnalka.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!