Nyitókép: Thinkstock

 

Az influenzajárvány miatt az egészségügyi minisztériuma a készültségek és a sürgősségi ügyeletek megrohamozását tapasztalta az ünnepek alatt, ezért a betegeknek még most is hosszabb várakozási idővel kell számolniuk. A tárca arra kéri az embereket, hogy fontolják meg, milyen egészségi állapot miatt hívnak mentőt, illetve keresnek fel készültséget vagy sürgősségi ügyeletet.

 

Egyúttal arra kéri a pácienseket, hogy a hosszabb várakozási idő ellenére az influenza tüneteivel elsősorban a háziorvosukat keressék fel. Az orvosok helyettesítésével kapcsolatos információkat a kerületi önkormányzatok honlapján, illetve a rendelőintézetekben találják meg – áll a minisztérium sajtóközleményében.

 

A háziorvos felkeresését részesítse előnyben

 hirdetes_300x300  

 

A háziorvos felkeresése segíthet megelőzni azokat a helyzeteket, amikor a kezelhető légúti betegségben szenvedő páciensek túlterhelik a készültséget és a sürgősségi ügyeletet. Az egészségügyi tárca azt javasolja, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező betegek maradjanak otthon.

 

A felnőtteknél az influenza tünetei közé elsősorban az ízületi- és izomfájdalmak, jelentős fáradtság, étvágytalanság, fejfájás, hidegrázás, valamint köhögés és torokfájás sorolható. A nátha vagy az orrdugulás is tünet lehet, de nem ezek az első tünetek, általában ezek csak a köhögés kezdete után jelentkeznek. Megfázásnál pont fordítva. A gyermekeknél a tünetek nagyon hasonlóak, de gyakrabban szenvednek hasi fájdalomtól, hányingertől és hányástól vagy hasmenéstől.

 

Mikor kell orvosi segítséget kérni?

 

Az egészségügyi minisztérium szerint olyan esetekben kell orvosi segítséget kérni, ha a betegnek légzési problémái vannak vagy nem kap elég levegőt, nagyon gyenge, nyomást érez a mellkasán vagy a hasán, görcsrohamai vannak, ha nem vizel, erős izomfájdalmat érez, ha a köhögés és a láz nem hagy alább, visszatér vagy rosszabbodik.

 

A gyerekek esetében legyünk óvatosabbak

 

Ami a gyerekeket illeti, akkor kell orvosi segítséget kérni, ha légzési problémáik vannak vagy nagyon gyorsan lélegeznek, 40 Celsius-fok feletti lázuk van, ajkaik vagy arcuk kéküli kezd, erős izomfájdalmat éreznek,vagy a bordaközük behúzódik minden lélegzetvétellel.

 

Orvosi segítséget kell kérni a gyermeknek akkor is, ha a gyermeknek mellkasi fájdalmai vannak, kiszáradt, epilepsziához hasonló rohamai vannak, vagy úgy tűnik, hogy „nincs jelen” és nem reagál, valamint akkor is, ha a gyermek krónikus betegsége súlyosbodik, vagy veleszületett rendellenessége van (különösen a szívvel, a tüdővel vagy az erekkel kapcsolatos). 4 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetén bármilyen lázzal, illetve köhögéssel orvoshoz kell fordulni.

 

Kérjen segítséget a segélyvonalon keresztül

 

Ha a beteg egészségi állapota nem teszi lehetővé a járóbeteg-sürgősségi vagy fekvőbeteg-sürgősségi ügyelet felkeresését, lehetőség van a segélyhívó vonal tárcsázásra. Ha állapota ezt megkívánja, a Sürgősségi Egészségügyi Szolgálat mentőautója is kiküldhető hozzá, amely szükség esetén kivizsgálás után intézeti egészségügyi intézménybe szállítja a beteget.

 

Ne ijedjen meg a „válogatási folyamattól”

 

A sürgősségi ügyeleten a betegek egy „álogatási folyamaton” mennek keresztül, ahol felmérik egészségi állapotuk súlyosságát. Az enyhébb egészségi állapotú betegeket a járóbeteg-sürgősségi ügyeletre irányítják, a súlyos, nem késleltethető egészségi állapotú betegeket a sürgősségi osztályon látják el úgy, ahogyan azokat a betegeket is, akik várhatóan további vizsgálatokra szorulnak.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!