Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az uniós országok csaknem 170 milliárd eurót költöttek a rákkezelésre. A tüdőrák továbbra is a rákos elhalálozások leggyakoribb oka. A rák előfordulása Szlovákiában meghaladja az uniós átlagot, különösen a prosztata-, emlő-, tüdő-, bél- és végbélrák esetében. Emellett a szlovákiai polgárok körében a méhnyakrák és a vastagbélrák okozta halálozási arány is az egyik legmagasabb.

 

Az Európai Bizottság (EB) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán bemutatta az egyes uniós országok, valamint Izland és Norvégia első onkológiai profilját. Ezzel a lépéssel emlékezik meg az EB a rákellenes világnapról, amely február 4-re esik.

 

2020-ban Szlovákiában 100 000 lakosra számítva 773 férfinak (az EU-átlag 686) és 483 nőnek volt valamilyen rákos megbetegedése (EU-átlag 484).

 hirdetes_810x300  

 

A rákos halálozás tekintetében Szlovákia a harmadik legrosszabban álló ország az EU-ban Magyarország és Horvátország után –100 000 lakosra 293 halálozás jut (247) és a férfiakat nagyobb mértékben érinti. A régiók tekintetében a rák okozta halálozási arány Nyitra megyében a legmagasabb (329,5), míg Zsolna megyében a legalacsonyabb (273,6).

 

Az eredmények alapján a rák az összes halálozás 26 százalékáért felelős, és a keringési rendszer betegségei után a második vezető halálok az EU-ban.

 

Nagy társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek figyelhetők meg a rákos elhalálozásoknál. Ezek részben az olyan kockázati tényezők különbségeivel magyarázhatók, mint a dohányzás, az elhízás, a káros alkoholfogyasztás vagy a levegőszennyezés. A kockázati tényezők a férfiak, az alacsony jövedelmű és alacsony iskolai végzettségű csoportok körében jellemzőbbek. Az uniós átlagnál nagyobb kockázati tényező a szlovákiaiak számára a dohányzás, az elhízás, a túlsúly, valamint az alkoholfogyasztás és a légszennyezettség aránya.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!