Nyitókép: Getty Images/iStock

 

A gyógyszerek helytelen használata befolyásolhatja hatásukat. Előfordulhat, hogy a gyógyszer egyáltalán nem, vagy rosszul hat – hívta fel a figyelmet az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL). Ezért arra kérik az embereket, hogy kövessék az orvos vagy a gyógyszerész utasításait, és olvassák el a betegtájékoztatót.

 

„A vényköteles gyógyszereket csak akkor használja, ha azt az orvos írta fel. Használatakor kövesse az orvos vagy a gyógyszerész utasításait. Gondosan olvassa el a felhasználóknak szóló írásos tájékoztatót”

 

– mondta a ŠÚKL.

 

 hirdetes_300x300  

Az antibiotikumokkal kapcsolatban ŠÚKL kiemelte, hogy a betegek pontosan meghatározott időközönként alkalmazzák azokat. „Mindig felelősségteljesen használja a teljes felírt csomagot – még a betegség tüneteinek megszűnése után is” – tették hozzá. Az antibiotikumok helytelen alkalmazása esetén fennáll annak a veszélye, hogy a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, és a gyógyszerek már nem hatnak rájuk.

 

A ŠÚKL elmondása szerint más gyógyszerek helyes szedése is fontos. „Egyes gyógyszerek csak akkor hatnak megfelelően, ha a nyelv alá helyezik, míg másokat szedve néhány óráig nem lehet vezetni. Vannak, amelyek elfelezhetőek, míg másokat csak egészben lehet bevenni, hogy megfelelően hassanak” – magyarázták.

 

A ŠÚKL arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy megelőző jelleggel ne szedjenek gyógyszereket, hanem csak akkor, amikor valóban szükségük van rájuk. „A gyógyszerek céltalan túlzott használata bizonyos esetekben szükségtelenül megterhelheti a szervezetet” – tették hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!