Nyitókép: AGEL

 

A mobil véradások nagyon népszerűek, mert lehetővé teszik a városok, kisebb települések és falvak lakói számára a véradáshoz való hozzáférést anélkül, hogy nagyobb városokba vagy közeli egészségügyi intézményekbe kellene utazniuk. Öröm hallani, hogy Garamszentbenedek (Hronský Beňadik) község a komáromi AGEL kórházzal együttműködve 2023-ban rendszeres mobil véradásra hívja az érdeklődőket.

 

A komáromi AGEL kórház és az AGEL Merea kivitelező csapata a garamszentbenedeki önkormányzattal együttműködve rendszeres véradási lehetőséget készített elő a falu kultúrházában. Az első közös mobil véradásra 2023. április 17-én került sor, melyen összesen 26 véradó vett részt. Nem minden donor volt megfelelő jelölt, ennek ellenére sikerült 8,5 liter vért összegyűjteni.

 

 hirdetes_810x300  

 

A rendszeres adományozók mellett az első adományozók is éltek a lehetőséggel, akik nagyra értékelték a mobil véradás lehetőségét. Ebben az esetben az első donorok motivációja az volt, hogy a szomszédos faluból egy 8 éves kislányon segítsenek, aki súlyos onkológiai betegségben szenved. Magán a vérvételen a falu polgármestere, Imrich Rajčok is részt vett.

 

Nagyszerű és biztató, ha a falu polgármestere példát mutat. Ezzel támogatását fejezi ki és bátorítja a többi lakót. A véradás nemcsak a segítségnyújtásról szól, hanem a figyelemfelkeltésről és ennek a folyamatnak a fontosságáról is. A nyilvánosság nagyobb bevonása segíthet felhívni a figyelmet a véradásra, és arra ösztönözheti az embereket, hogy maguk is donorokká váljanak. Egy ilyen pozitív lépés nagy hatással lehet a falu véradási kultúrájára.

 

 

 „Rendkívül örülök, hogy vannak felelős polgáraink, akik törődnek mások megmentésével és egészségével. Tisztában vannak azzal is, hogy milyen előnyökkel jár ez az egészségügy és a társadalom egésze számára. A „mobil vércsepp” négy hónapos időközönként folytatódik a polgárok számára”

 

– tájékoztat Imrich Rajčok, Garamszentbenedek polgármestere.

 

A „mobil vércsepp” célja, hogy e ritka folyadék adományozásának lehetőségét a lehető leghatékonyabban elérhetővé tegye a nagyközönség számára, és együttesen hozzájáruljon a véradás nemes cselekedetéhez.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.