Nyitókép: AGEL

 

A munkahely az a hely, ahol napunk és életünk jelentős részét töltjük. A munka-egészségügyi szolgálat segít annak bebiztosításában, hogy hosszú évek munkavégzése után se sérüljön a munkavállalók egészsége, függetlenül attól, hogy egy adott munkáltatónál milyen munkaköri besorolást végez.

 

„A munka-egészségügyi szolgálat (PZS) feladata a munkavégzésből eredő egészségkárosodások megelőzése, miközben két alappillérre támaszkodik. Az első a munkakörülmények felügyelete, amelyet a közegészségügyi dolgozók végeznek. A második az orvosi megelőző vizsgálatok, amelyek mindig arra a konkrét munkára irányulnak, amelyet az adott munkavállaló végez. Egy informatikai cég programozója egészen más vizsgálatokon esik át, mint egy építkezésen dolgozó építőmunkás vagy egy autógyár targoncavezetője. A cél az egészségkárosodások kialakulásának megelőzése, mielőtt komoly egészségügyi változások következnének be”

 

– mondta Adam Rímeš, az AGEL PZS igazgatója.

 

 hirdetes_300x300  

 

A közegészségügyi dolgozók kulcsfontosságúak. Feladatuk a munkakörnyezet olyan tényezőinek azonosításával és értékelésével kezdődik, mint a zaj, vegyszerek, rezgések, fizikai stressz és egyéb kockázatok, amelyek egy adott munkáltató munkahelyén jelen vannak. Ezen elemzések alapján elkészítik a jogszabályi szempontból szükséges dokumentációkat, így kockázatértékeléseket, munkaeljárásokat stb.

 

Az orvosi megelőző vizsgálatokat a közegészségügyi szakemberek elemzései alapján végzik. Ha helyesen hajtják végre, számos betegség kialakulását megakadályozzák. Ugyanakkor megelőzik a baleseteket vagy más súlyos eseményeket, amelyek előfordulhatnak.

 

 

„Példaként vehetünk egy olyan személyt, akinek a perifériás látómezőjében kihagyások vannak. Ezt az állapotot csak speciális vizsgálattal – perimetriával – lehet kimutatni. Ha egy ilyen betegségben szenvedő személy például targoncát vagy autóbuszt vezetne, fennállna a veszélye annak, hogy nem veszi észre azt a személyt, aki munka közben a látóterébe kerül, és baleset történik”

 

– magyarázza az AGEL PZS igazgatója.

 

Jelenleg egyre többen dolgoznak számítógép előtt, és úgy gondolják, hogy ezt a látásuk szenvedi meg a legjobban, de ez mítosz. A vizsgálatok elsősorban a támasztó mozgásszervi apparátusra irányulnak, hiszen az ülő jellegű munkavégzés során a gerinc szenved leginkább, emellett az alkar károsodása, az ún. carpalis alagút-szindróma jelentkezhet. A legrosszabb módszer, ha a laptopon további monitor és billentyűzet nélkül dolgozunk. Ha egy alkalmazott nem használ egeret, nagyobb a kockázata annak, hogy kézsebész ügyfele lesz.

 

 

A munkavállaló előre egyeztetett időpontban érkezik és egyéni vizsgálaton esik át. Ha a munkahelyén elsősorban számítógép előtt dolgozik, viszonylag gyorsan végezhet a vizsgálattal, és 20 perc alatt megkaphatja az alkalmassági igazolást. Ha a munka jellege megkívánja, és fül-orr-gégészeti vagy szemészeti vizsgálat szükséges, a teljes folyamat általában körülbelül egy órát vesz igénybe.

 

Az AGEL PZS székhelye a pozsonyi AGEL Clinic Prevenciós Központjában található, ahol a megelőző orvosi vizsgálatokat végezi. A megvalósítás további helyei az AGEL-hálózat egyes kórházaiban találhatók. Rajtuk kívül az AGEL PZS 200 szerződött orvosból álló hálózattal rendelkezik Szlovákia-szerte, így minden régióban képviselteti magát. Portfóliójában a 2-3 főt foglalkoztató kisvállalatoktól a 3500 fős óriáscégekig vannak ügyfelei. A legnagyobb cégeknél külön rendelői vannak, amelyekben közvetlenül a munkáltató székhelyén végzi az orvosi megelőző vizsgálatokat. A PZS AGEL jelenleg összesen 32 000 alkalmazottat foglalkoztat.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.