Nyitókép: AGEL

 

A komáromi AGEL kórház negyedévente szakszemináriumokat szervez a kórházban és az ambuláns szektorban dolgozó orvosok és gyógyszerészek számára. A Szlovák Orvosi Kamarával együttműködve idén megrendezésre került az első orvosi szeminárium „Multidiszciplináris együttműködés a klinikai gyakorlatban” címmel.

 

A szeminárium középpontjában az orvos és a gyógyszerész közötti multidiszciplináris együttműködés állt, különös tekintettel a betegbiztonságra. A fő téma a poligyógyszerészet volt, amely jelenleg jelentős közegészségügyi kihívást jelent. Nemcsak a népesség globális öregedési folyamatával, hanem a hatékony, biztonságos és eredményes gyógyszeres terápia biztosításával is szorosan összefügg.

 

A poligyógyszerészet nagyobb számú gyógyszer alkalmazását jelenti egy betegnél, melynek indikációja indokolt és a polimorbiditás meglétéből adódik. Másrészt nemkívánatos adherenciával, kiszámíthatatlan interakciókkal, a gyógyszerelési hibák felhalmozódásával, a gyógyszerelési hibák megnövekedett kockázatával, gyakoribb kórházi kezelésekkel és megnövekedett kezelési költségekkel jár.

 hirdetes_300x300  

 

 

A másik gyógyszerészeti témakör az egyedileg elkészített gyógyszerekre irányult. Elkészítésük pótolhatatlan helyet foglal el a páciens terápiájának lebonyolításában, különösen olyan helyzetekben, diagnózisokban, amelyek különböző okokból ilyen egyéni megközelítést, azaz a terápia páciensre „szabását” igénylik.

 

A másik két témakör a klinikai onkológiának volt szentelve. A témában elhangzott előadás: A Mohs paszta helyes alkalmazása előrehaladott rákbetegségben más palliatív kezelés lehetősége nélkül bemutatta, hogy a Mohs paszta hatékony palliatív kezelést biztosít a késői stádiumú vastagbélrákban a betegek életminőségének javítására.

 

 

Az integratív onkológia a rákellátás betegközpontú, bizonyítékokon alapuló területe, amely pszichológiai gyakorlatokat, természetes termékeket és táplálékkiegészítőket, valamint a hagyományos rákkezelés mellett a különféle hagyományokból származó életmódváltási lehetőségeket is alkalmaz.

 

„Nagyon örülök, hogy szemináriumaink a mindennapi gyakorlatban is alkalmazható új ismeretek széles tárházát juttatják el az orvosok és gyógyszerészek számára”

 

– mondta MUDr. Gabriela Filkoová, a kórház megelőző kezelésért felelős igazgatóhelyettese.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!