Nyitókép: AGEL

 

A komáromi AGEL kórház kísérleti projektet indított az alkalmazottak azonosítására. Az egészségügyi dolgozók első pillantásra felismerhetők lesznek. Az összes kórházi alkalmazott, aki kapcsolatba kerül a betegekkel, kijelölt színű egyenruhát fog viselni. Az AGEL társaság így nemcsak az új, szép ruhákat kapó dolgozók kedvében jár, hanem a betegekében is, akik első ránézésre képesek lesznek eligazodni az egészségügyi szakemberek között.

 

A történelem során a többi egyenruhához hasonlóan a különböző színek különböző munkákat vagy rangokat jelöltek. Az AGEL egészségügyi hálózat ugyanezzel a céllal új munkaruhákat vezetett be az komáromi kórházban is. Az alap a fehér egyenruha az orvosok és a főorvosok („prímár”) számára. Történeti szempontból mindig is a fehér szín volt a legelterjedtebb, régebben például a műtőben is alkalmazták, ami a tisztaságot hangsúlyozta, de egyúttal szemfáradtsághoz vezetett. A 20. század közepe táján a kórházak elkezdték elhagyni a fehér színt, és áttértek a zöld különböző árnyalataira, ami megkönnyítette a műtői munkát.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az idei tavasszal a komáromi kórház helyiségeibe is megérkeztek a színek. Az egészségügyi dolgozóknak új egyenruhák állnak a rendelkezésükre, amelyek a személyzet könnyebb felismerését segítik.

 

„Nagyon örülünk, hogy színes ruhákat kaptunk. Bízunk benne, hogy ez jó lépés lesz a személyzet egyszerűbb azonosítása felé. A betegek nehezen tudnak különbséget tenni a főorvosok, az orvosok, a főnővérek, a nővérek vagy az asszisztensek között”

 

– mondta a komáromi AGEL kórház helyettese, PhDr. Bozsaky Csaba.

 

 

Az egyenruhákat férfi és női ruhákra osztják, de ha mindkét nem ugyanazt a funkciót tölti be, akkor a ruha színe megegyezik. A főorvosokat és az orvosokat a fehér vagy piros egyenruhájukról, a főnővéreket türkizkék egyenruhájukról lehet felismerni, míg a gyermekosztályon dolgozó ápolónőket a gyerekekhez közeli, kedves motívummal ellátott fehér egyenruhájuk alapján lehet azonosítani.

 

A klinikai biokémiai, hematológiai-transzfúziós és radiológiai osztály ápolói és laboratóriumi dolgozói kék egyenruhát viselnek. Amennyiben az egészségügyi asszisztens nő rózsaszín, amennyiben férfi, akkor fehér egyenruhát visel rózsaszín gallérral. A betegszállítót a sárga egyenruháról, a takarítót a liláról lehet felismerni. A női egyenruhák közé tartoznak a ruhák is.

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!