Nyitókép: bratislavksykraj.sk

 

Gyerekek, felnőttek, lányok, fiúk, nők vagy férfiak. A HPV vírus ellen mindannyian beoltathatják magukat. A HPV egy humán papillomavírus, amely rosszindulatú betegségeket, például méhnyak-, hüvely-, pénisz- vagy végbélrákot okoz. A Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) sorozatban ötödik alkalommal rendezi meg az oltási napot, ezzel is hozzájárulva az onkológiai megbetegedések megelőzéséhez. Az oltás felett az egészségügyi minisztérium vállalt védnökséget.

 

„A HPV humán papillomavírus rendkívül elterjedt az emberek körében. Ötből négy ember találkozik vele élete során. Nemcsak a női nemet érinti, hanem a férfi nemet is, amiről nem nagyon beszélnek. A megelőzés ezért minden életkorban nagyon fontos, és gyakran olcsóbb, mint a későbbi kezelés. A megelőzéshez kapcsolódik a felvilágosítás is. Még mindig az a tendencia, hogy ez tabu. Ez azonban nem a helyes út. Ezért tartjuk ezt a felvilágosítást, és hangsúlyozzuk, hogy az egészség megőrzése érdekében milyen fontos szerepe van a megelőzésnek és a védőoltásnak”

 

– mondta Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Az oltási napon az érdeklődők az első adag oltást vehetik fel, de természetesen az újraoltásra érkezőket is beoltják. Az oltási ütemterv 15 év alatti gyermekek esetében két adag, 15 év felettiek esetében három adag. A HPV elleni védőoltás 12 éves korig, lányok és fiú számára egyaránt ingyenes, azaz fedezi az egészségbiztosító.

 

„A vakcina 9 éves kortól minden korosztály számára és mindkét nem számára alkalmas. Természetesen nagyobb gyerekeket és felnőtteket is beoltunk, de nekik fizetniük kell az oltásért. A lányok és a fiúk igénybe vehetik az egészségbiztosítók kedvezményeit, amelyek e költségek egy részét megtérítik nekik”

 

– tette hozzá Tomáš Szalay, Pozsony megye orvosa.

 

A HPV elleni védőoltásra június 9-én, pénteken 13.00 órától kerül sor Pozsonyligetfaluban (Petržalka), a Zrkadlové Hájban található Rovnianková 1. szám alatti egészségügyi központban.

 

Regisztrálni ITT lehet.

 

Körkép.sk/BSK – sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.