Nyitókép: Getty Images/iStock

 

Egy év önkéntes igénybevétel után június 1-től minden háziorvos, ambuláns nőgyógyász, valamint kórház és gyógyfürdő számára kötelező lesz az elektronikus betegszabadság (ePN) szolgáltatásának használata – tájékoztatott Veronika Daničová, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) szóvivője.

 

„Határ- és indokolt esetekben, amikor az ePN nem lehet elektronikusan feldolgozni, a PN-t papírformában állítják ki – így nem fordulhat elő, hogy a beteg ne kapja meg a PN-t”

 

– pontosította Daničová.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy kötelességszegés esetén az orvos a törvény szerint 3300 eurós pénzbírsággal sújtható.

 hirdetes_300x300  

 

Daničová kifejtette, hogy a rendelők és kórházak több mint 98 százaléka rendelkezik olyan információs rendszerrel, amely rendelkezik az ePN szolgáltatással. „Jelenleg (május 25-i állapot szerint) 1672 olyan háziorvosról beszélünk, akik képesek ePN-t kiállítani, ami pedig a kórházakat illeti, több mint 80 százalékuk áll készen, de a számuk napról napra növekszik” – pontosított.

 

A Szlovákiai Háziorvosok Szövetségének (SVLS) elnöke, Monika Palušková azonban rámutatott arra, hogy sok orvos még mindig nem tért át az elektronikus rendszerre, és valószínűleg nem is fog.

 

„Véleményem szerint június 1-je után semmi sem fog történni, úgy lesz, ahogy eddig – valaki papíralapú PN-t fog kiadni, valaki elektronikusat”

 

– zárta gondolatait.

 

Az orvosok 2022. június 1-jétől állíthatják ki az ePN-t. Az NCZI szerint a rendszer elindítása óta több mint 370 ezer ePN-t állítottak ki. 2024-től a szakorvosok is csatlakoznak a rendszerhez.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!