Nyitókép: AGEL

 

Hány egészségügyi dolgozó lesz 2030-ban az országban? És milyen lesz az arányuk a 70 éves kor feletti lakossághoz képest? Erről szól az egészség- és gazdaságpolitikai elemzésekkel foglalkozó agytröszt, az INESS új kiadványa.

 

Szlovákiában hosszú távú hiány van az egészségügyi dolgozókból. A lakosság elöregedése miatt azonban a helyzet a következő években tovább fog romlani, az egészségügyi ellátórendszer terhei pedig növekedni fognak. A lakosságon belül nagyobb számban lesznek olyanok, akik átlagon felüli ellátást igényelnek.

 

 hirdetes_300x300  

A Gazdasági és Társadalmi Elemző Intézet (INESS) az orvosok és ápolók létszámának alakulásának modelljei segítségével szemlélteti a munkaerőhiány súlyosságát. E modell szerint 2030-ban várhatóan közel 1600 fővel lesz több orvos az országban, mint 2021-ben, ami mintegy 7,9%-os növekedést jelent. Az ápolók száma azonban mintegy 2200 fővel csökken, ami hozzávetőleg 7,1%-os csökkenést jelent.

 

Szlovákiában ugyanakkor a 70 év felettiek létszámának növekedésére is számítanak, akik a legnagyobb terhet jelentik az egészségügyi ellátórendszernek. 2030-ra 2021-hez képest 10 fővel nő az egy orvosra jutó 70 év felettiek száma, ami hozzávetőlegesen egyharmados növekedést jelent.

 

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!