Nyitókép: AGEL

 

A komáromi AGEL kórházban 2023. június 14-én a véradók világnapja keretében szimbolikus vérvételt szerveztek. 25 donor érkezett véradásra, köztük voltak olyanok, akik először adtak vért, de a véradók között házaspárok is voltak. Az osztályon vidám hangulat uralkodott.

 

Az önkéntes véradóktól származó vér és vérplazma pótolhatatlan számos betegség kezelésében, beleértve az onkológiai betegségeket, a komplex műtéteket és az emberi életek megmentését balesetek esetén. A véradók legnagyobb jutalma az az érzés, hogy segíthetnek az embereknek a nehéz időszakban.

 

 hirdetes_810x300  

 

Minden donor, aki vért adott a komáromi AGEL kórházban, ajándékot kapott. Az adományozókat kellemes meglepetés érte. A vérvétel nyugodt, kellemes légkörben zajlott.

 

„Június tizennegyedikén nemcsak dr. Landsteiner (született: 1868. június 14.) születésnapjára emlékezünk, akinek többek között az AB0-ás vércsoportok felfedezését (1901) köszönhetjük, amiért 1930-ban Nobel-díjat kapott, de a véradók világnapjára is, amelyet olyan szervezetek támogatnak, mint a WHO, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége.

 

Ezen a napon felhívjuk a figyelmet a véradás szükségességére, a nyilvánosság figyelmét az önkéntes véradókra irányítjuk, ezzel is megköszönve önzetlenségüket, emberségüket. Szeretnénk motiválni a fiatalabb generációt, rábírni őket a rendszeres véradásra, és megpróbáljuk elmagyarázni nekik, hogy ami egy egészséges ember idejéből néhány percet vesz igénybe, az valakinek az életét vagy az egészsége helyreállítását jelentheti.

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a komáromi és környékbeli véradóinknak, akik segítenek megmenteni a legértékesebb dolgot, az emberi életet”

 

– mondta MUDr. Radi Enikő, a komáromi AGEL kórház hematológiai és transzfúziós osztályának vezetője.

 


 

Minden 18 év feletti, 50 kg-ot meghaladó és egészséges felnőtt adhat vért, a nők négyhavonta, a férfiak háromhavonta.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.