Nyitókép: Getty Images

 

A megszívott kullancsot csipesszel kell eltávolítani. Fontos a teljes test eltávolítása, beleértve a fejet is. Nem ajánlatos olajat csepegtetni rá, mert fulladozni kezd, és az emésztett vért visszaereszti a sebbe. Ha nem sikerül a teljes kullancs eltávolítása, jobb, ha orvosi segítséget kérünk – figyelmeztetett a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ).

 

„Folyamatos, merőleges húzással húzzuk ki a bőrtől haladva, majd lassan, forgatás nélkül haladjunk tovább. Ne csavarjuk élesen oldalra a kullancsot, mert beletörhet. A legfontosabb, hogy ne sértsük meg, és ne zúzzuk össze”

 

– ajánlják a szakemberek.

 

 hirdetes_300x300  

Eltávolítása után azonnal fertőtleníteni kell a tapadás helyét a gyógyszertárból származó alkohollal vagy jódotinktúrával, vagy más alkoholtartalmú készítménnyel. Fertőtleníteni kell továbbá a csipeszeket és azokat a felületeket, amelyekre a kullancs sérült testéből folyadék került.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a kullancs eltávolítása után az emberek ne törjék össze az állatot az ujjaikkal. „Dobja be a vécécsészébe és azonnal öblítse le, zárt edényben, zacskóban dobja a szemetesbe, vagy ragasztószalaggal alaposan rögzítse a kullancsot, és dobja a szemetesbe” – javasolják.

 

Az ÚVZ ugyanakkor azt tanácsolja, hogy a kullancs eltávolítását követő egy hónapban figyeljenek oda az olyan tünetekre, mint a tapadás helyén jelentkező nagyobb bőrpír, láz, izomfájdalom, fejfájás, ízületi fájdalom, duzzanat. „Ha előfordulnak ezek a tünetek, forduljon orvoshoz” – tanácsolják a szakemberek.

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kullancsok agyvelőgyulladást terjeszthetnek. „Ez egy akut fertőző vírusos betegség, amely a központi idegrendszert érinti. Az ember két-három héttel azután fertőződik meg, hogy fertőzött kullancs csípte meg, vagy fertőzött állattól származó nem pasztőrözött tejet vagy tejterméket fogyasztott” – ismertette az ÚVZ.

 

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a kullancsencephalitis elleni rendkívül hatékony megelőzés a védőoltás. „Egyéves kortól ajánlott mindazoknak, akik endémiás területen élnek, vagy kockázatos területekre utaznak” – tette hozzá a hivatal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.