Nyitókép: Getty Images

 

Tavaly mintegy hatmilliárd euró érkezett az egészségügybe. A legtöbb erőforrásról a dolgozó emberek, azaz az alkalmazottak és az önálló kereső tevékenységet folytató személyek gondoskodtak.

 

Összesen 2,28 millió gazdaságilag aktív biztosított volt, akik tavaly összesen csaknem 4,7 milliárd eurót fizettek ki a három egészségbiztosítónak.

 

Ezzel szemben az állam 1,3 milliárd eurót fizetett ki a biztosítóknak a 2,9 millió biztosítottjukért. Ez következik az állami egészségbiztosítás elmúlt évi végrehajtási helyzetéről szóló jelentésből.

 hirdetes_810x300  

 

A dolgozók így átlagosan 2050 euró egészségügyi járulékot fizettek tavaly, míg az állam megközelítőleg 440 eurót fizetett a biztosítottak után.

 

Kik az állam biztosítottai?

 

Az 5 millió 183 ezer biztosítottból tavaly a biztosítottak 44 százaléka volt gazdaságilag aktív, míg a biztosítottak 56 százalékáért az állam fizette a biztosítási díjat.

 

Főleg a nyugdíjasok, a gyerekek, a diákok, a szülési és gyermekgondozási szabadságon lévő anyák, valamint a munkaügyi hivatalban nyilvántartott munkanélküliek szerepelnek az állam által biztosítottak között.

 

Az állami biztosítottak biztosítási díjait az állami költségvetésből fizetik, amelyhez minden munkavállaló és cég járulékokkal és adókkal járul hozzá.

 

„Ezért azt mondhatjuk, hogy évente összesen hatmilliárd euró gyűlik be egészségügyi ellátásra a munkavállalóktól, a munkáltatóktól és az egyéni vállalkozóktól” – áll az anyagban.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!