Nyitókép: Wikipédia

 

Veszélyes trópusi betegségek, például malária, nyugat-nílusi láz és dengue-láz terjesztésére képes szúnyogok jelentek meg Szlovákia területén, de egyelőre még nem telepedtek meg itt.

 

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) Magyarországról hatol be Szlovákia területére, mégpedig Kassa megyében, ahol az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a terület nagy részén már megtelepedett. Az ECDC jelentésében a „áttelepülés” azt az állapotot jelenti, amikor a szúnyogok képesek áttelelni és szaporodni egy adott területen.

 

Sindzsi Kasai, a Japán Országos Fertőző Betegségek Intézetének Orvosi Rovartani Osztályának igazgatója az AFP-nek elmondta, hogy a tigrisszúnyogok részben ellenállnak a vegyszeres permetezésnek, bár a nagyobb dózisú rovarirtó szerek hatásosak ellenük.

 hirdetes_300x300  

 

Aggodalomra ad okot azonban egy másik szúnyogfajta, az egyiptomi szúnyognak is nevezett trópusi szúnyog (Aedes aegypti). Kasai csapata különböző ázsiai országokban, köztük Kambodzsában tanulmányozta ezt a szúnyogfajt, ahol felfedezték, hogy a faj egyedeinek több mint 90 százaléka olyan mutációkkal rendelkezik, amelyek rendkívül ellenállóvá teszik őket a kiirtásukra használt rovarirtó szerekkel szemben. A trópusi szúnyog – a tigrisszúnyoghoz hasonlóan – különféle betegségek, különösen a dengue-láz, a sárgaláz és a Zika-vírus hordozója. A tigrisszúnyoggal ellentétben azonban a trópusi szúnyog még nem terjedt el jelentősen Európában, bár az ECDC jelentése szerint Cipruson már megtelepedett.

 

A heves esőzések kedveznek a szúnyogok túlszaporodásának

 

A szúnyogok meleg és párás környezetben élnek, így szezonjuk nyáron kezdődik, és a külső hőmérséklettől függően egészen késő őszig tart. A heves esőzésekkel kísért viharok, amelyek a múlt héten sújtották Szlovákiát, nemcsak a folyók vízszintjének emelkedése és áradások formájában jelentenek veszélyt, hanem az állóvízben vagy annak közvetlen közelében szaporodó szúnyogok túlszaporodására is. A heves esőzések több napig vagy hetekig tartó víztócsákat hoznak létre, amelyek ideális környezetet teremtenek a szúnyogok szaporodásához. A szúnyogok azonban vízzel teli faüregekben, kerti tavakban vagy az öntözéshez használt esővíz gyűjtésére szolgáló tartályokban is jól érzik magukat.

 

A tigrisszúnyog invazív faj Szlovákiában, és jellegzetes színében különbözik a hazai szúnyogfajoktól – sötét testén fehér csíkok és pöttyök találhatók. Eredetileg Délkelet-Ázsia trópusi vidékeiről származik, de fokozatosan elterjedt a világ más részein is. Szakértők szerint az a képessége, hogy Magyarországon is át tud telelni, újabb bizonyítéka a klímaváltozásnak és a globális felmelegedésnek, míg a klímaváltozással összefüggő hőmérséklet-emelkedés idővel lehetővé teheti számára azt, hogy még északabbra telepedjen meg.

 

Négy súlyos maláriás esetet regisztráltak Szlovákiában

 

Az ilyen szúnyogfajták Szlovákia területére való esetleges elterjedésével a trópusi betegségek előfordulásának kockázata is nő. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ SR) arról tájékoztatott a honlapján, hogy „az elmúlt két hónapban már négy súlyos maláriás esetet regisztráltak Szlovákiában”.

 

A súlyos malária akkor fordul elő, amikor a maláriát nem kezelik időben megfelelő gyógyszerekkel (maláriaellenes szerekkel), és az érintett személy ezt követően kómába kerülhet vagy meghalhat.

 

„A betegség összes ismert esetét importálták, és az olyan maláriás területekre való utazáshoz kapcsolódnak mint Tanzánia, Mauritánia, Nigéria, Uganda és Szudán. Szlovákiában általában nem fordul elő malária”

 

–  tette hozzá Ján Mikas tiszti főorvos.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!