Nyitókép: AGEL

 

Januárban nyitották meg a mágnesesrezonancia-részleget, június óta pedig emlővizsgálatot is végeznek ezzel a módszerrel. A komáromi AGEL kórház fejlesztési projektjei és az egészségügyi ellátás minőségének javítása keretében újabb újdonsággal rukkolt elő a betegek számára. Javallott esetekben az emlők a legkorszerűbb mágneses rezonancián, rendkívül részletesen és precízen, a legkisebb leletre fókuszálva vizsgálhatók.

 

„Azon igyekeztünk, hogy a lehető legnagyobb diagnosztikai hatókörrel maximálisan kihasználjuk az új mágneses rezonanciát. Ezért döntöttünk speciális kiegészítő technológiai komponensek beszerzése mellett, és június óta – jelenleg próbaüzemben – emlő MRI-t is végzünk”

 

– mondta MUDr. Gabriela Filkóová, a komáromi AGEL kórház megelőző kezelésért felelős igazgatóhelyettese.

 

 hirdetes_810x300  
0. lépés – a beteg érkezése az MRI részlegre
1. lépés – az MRI részlegre érkezéskor a beteg átadja az orvosi javaslattal ellátott beutalót és kitölti az anamnesztikus kérdőívet

 

A kórház a mammográfiával és a CT-vel együtt már a lehető legtöbb vizsgálatot biztosítja a megelőzés vagy az onkológiai leletek korai diagnosztizálása keretében. Tekintettel arra, hogy az onkológiai központ is a komáromi kórházban található, további hozzáadott értéket jelent a betegek számára, hiszen minden megtalálható egy helyen.

 

„A mellek MRI-je körülbelül fél órát vesz igénybe, a páciens nyugodtan fekszik hason egy speciális ágyon, ahol a mellek számára kialakított lyukak vannak. A vizsgálatot részletes pontossággal végezzük, még az egészen apró csomókat, képződményeket is képesek vagyunk azonosítani, amelyek más módszerekkel nem mutathatók ki. A környezetünk kényelmes, nagyon empatikus a pácienssel, akinek igyekszünk mindent részletesen elmagyarázni”

 

– mondta MUDr. Ľudovít Sebő, a sugárdiagnosztikai osztály főorvosa.

 

2. lépés – a kabinban levetkőzik és leveszi az összes fémtárgyat
3. lépés – az egészségügyi szakember kanült helyez a beteg karvénájába kontrasztanyag beadásához

 

A kivizsgálás a megelőzés legpontosabb módja. Elvégezhető kontrasztanyag vénába történő beadásával vagy anélkül. Nagyon fontos feltétele a vizsgálatnak, hogy minden fémből készült holmit el kell rakni, ugyanis a készülék mágneses térrel működik. Ezért ellenjavallat ebben az esetben a pacemakerrel, illetve a fém implantátumokkal rendelkező beteg. Kisebb kellemetlenséget okozhat a hangos fütyülés, amit a személyzet védőfejhallgatóval próbál tompítani.

 

„Orvosként a legfontosabb célunk a betegek egészsége és jóléte. A mellek a test fontos részei, gondozásuk a legmagasabb fokú precizitást és érzékenységet követeli meg. Ezért fektettünk be a legmodernebb technológiába, amely a legjobb a diagnosztika területén. Ez egy nem invazív, fájdalommentes módszer, amely mágneses mező segítségével készít képeket a mellről. Ezek a képek lehetővé teszik, hogy a legkisebb eltéréseket is felismerjük, és pontosan diagnosztizáljuk és megtervezzük a kezelést”

 

– tette hozzá Sebő főorvos.

 

4. lépés – a páciens az MRI térbe lép
5. lépés – a páciens az egészségügyi dolgozó utasításai szerint felveszi a pozíciót
6. lépés – maga az MRI vizsgálat – megjelenik a számítógépen
7. lépés – a vizsgálat fél órát vesz igénybe

 

Az egészségükkel törődő és a diagnosztikával járó kockázatokat minimalizálni kívánó ügyfelek számára különösen fontos, hogy nem kell tartaniuk az ionizáló sugárzástól. A vizsgálat leírását néhány napon belül jelszóval védett e-mail formájában küldik meg a páciensnek.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!