Nyitókép: SITA/Pavol Machovič

 

A galántai kórházban elkészült az új sürgősségi osztály, amely nagyobb és korszerűbb helyiségekkel, újraélesztő szobával, izolációs helyiséggel és új berendezésekkel rendelkezik – tájékoztatott Bianka Krejčíová, a kórház szóvivője.

 

A galántai Svet zdravia kórház így teljesen új helyiségekben látja el az akut eseteket. „A sürgősségi osztály jelenleg egy emeleten található a sugárdiagnosztikai osztállyal, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztállyal. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a legkritikusabb állapotban lévő betegek ellátása” – mondta Krejčíová.

 

 „A kórház továbbra is készen áll arra, hogy a százötvenezres vonzáskörzetbe tartozó pácienseknek sürgősségi ellátást biztosítson a Galántai és a Vágsellyei járásban. Éppen a lakosság, az ipari parkok és a szociális otthonok magas koncentrációja miatt kértük meg az egészségügyi minisztériumot arra, hogy sorolja át a kórházat egy magasabb, második kategóriába”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Radoslav Čuha, a ProCare és a Svet zdravia hálózat vezérigazgatója.

 

A részleg egy új újraélesztő szobával is bővült, amelynek felszereltsége szinte egy teljes értékű műtőhelyiségével azonos. Újdonságnak számít a páciensek modern osztályozási rendszere is. A helyiségek komplex felújítását a kórház részben uniós forrásokból finanszírozta. A kiadások összege elérte az 1,8 millió eurót.

 

„2015-ben kezdték készíteni az egész első emelet, az ún. hot floor projekttervét. Először az egész sugárdiagnosztikai osztályt újítottuk fel. Utána az aneszteziológiai osztályt és az intenzív ellátást építettük át. Az új sürgősségi osztály az utolsó dolog, amely a hot floor egészéhez hiányzott. Most már az egész emelet teljesen egymásra épül. Az említett osztályok felújítási költségei az elmúlt hat évben meghaladták az ötmillió eurót”

 

– tájékoztatott Alexandra Pavlovičová, a kórház igazgatónője.

 

Az ügyelet építését 2020-ban kellett volna elkezdeni, de a járvány megnehezítette azt. Végül 2022 szeptemberében kezdődött el és ez év júniusáig tartott.

 

„Mintegy hat ágyat mikrofonos kamerákkal felügyelünk. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több beteget tudunk ellenőrzés alatt tartani. Amellett, hogy gyorsabban tudjuk észlelni a beteg állapotában bekövetkezett változásokat és beavatkozni, azt is látjuk, ha például véletlenül kihúznak egy intravénás kanült”

 

– tette hozzá Jozef Fatrsík, a sürgősségi osztály vezető orvosa.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.