Nyitókép: iStock

 

Újabb forró nyári napok várnak ránk. A kánikula idején fontos a rendszeres folyadékbevitel betartása, de emellett az étrendünkre is ügyelnünk kell. Ezzel összefüggésben a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) emlékeztet arra, hogy a nyári hónapokban az étrendünk legyen „könnyebb”, azaz könnyen emészthető, alacsonyabb energiatartalommal.

 

„A szervezetnek nyáron nem kell olyan mértékben hőt termelnie, mint a téli hónapokban. Ugyanakkor az étrendnek elegendő tápanyagot kell biztosítania” – tájékoztatta az Aktuality.sk-t Dáša Račková, az ÚVZ szóvivője.

 

„Az étrend összetétele legyen kiegyensúlyozott és változatos, tartalmazzon elegendő teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget, zsírszegény tejtermékeket, halat, baromfit, burgonyát és hüvelyeseket, és kevesebb zsírban gazdag ételeket és étkezést”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Marek Slávik az ÚVZ-től.

 

Szerinte az ételeknek nem szabadna telített zsírokat és egyszerű szénhidrátokat tartalmaznia.

 

„Az étrendnek elegendő – főleg szezonális – gyümölcsöt és zöldséget kellene tartalmaznia, amelyek a folyadék mellett sok értékes tápanyagot, például vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, rostokat tartalmaznak. Nyáron különösen fontos a vitaminok és ásványi anyagok étrenddel történő folyamatos pótlása”

 

– hangsúlyozta.

 

A napsugárzás antioxidánsokat használ fel a szervezetben, különösen napozás közben. Slávik elmondása szerint elsősorban antioxidánsokról van szó, amelyeket táplálékkal, A-vitaminnal (vagy béta-karotinnal – A-provitaminnal), C- és E-vitaminnal, valamint likopinnal lehet kiegészíteni.

 

  • A-vitamin található pl. a sárgarépában, paradicsomban, málnában, kajszibarackban, vajban, halban,
  • C-vitaminban gazdagok a gyümölcsök (fekete ribizli, eper, citrusfélék, kivi, málna, szeder) és zöldségek (paprika, karfiol, kelkáposzta, karalábé, paradicsom, burgonya),
  • E-vitamin található a növényi zsírokban és olajokban, zöldségekben, diófélékben, gabonacsírákban,
  • de a likopin is nagyon hatékony antioxidáns (a paradicsomban és görögdinnyében található).

 

Az étkezés szabályai

 

A meleg miatt fokozott vízvesztésre kerül sor a szervezetben, különösen az izzadás révén, ami szintén az ásványi anyagok elvesztésével jár. Ezért szükséges a folyadék- és ásványianyag-veszteséget megfelelő folyadékbevitellel pótolni.

 

  • Együnk gyakrabban és kisebb adagokban. Kerüljük a romlandó élelmiszereket, amelyek fertőzésforrást jelenthetnek, pl. füstölt áru, puha szalámi, majonézes saláták vagy néhány tejtermék.
  • Nem tanácsos túl sokat, illetve túl keveset enni. Az idősek egy része a hőségben elveszíti étvágyát, a cukorbetegeknek különösen vigyázniuk kell, hiszen ők rendszeres és elegendő táplálkozást igényelnek.
  • A nehéz és kiadós ételeket jobb több gyümölccsel és zöldséggel helyettesíteni.
  • Főleg olyanokat válasszunk, amelyek nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, pl. görögdinnye, amely rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, és egyben feltölti a szervezetet folyadékkal.
  • Könnyen emészthető ételeket együnk. A legalkalmasabbak a zöldségsaláták, levesek, halak vagy friss zöldségek. A húsok közül a legmegfelelőbb a baromfi.
  • A nyári melegben nem ajánlott nehéz és zsíros ételeket fogyasztani. Az ilyen ételek megterhelik az emésztőrendszert és elveszik az energiánkat. Kerüljük a magas kalóriatartalmú és nehéz ételeket, különösen vacsoraidőben. A telt és nehéz gyomor a magasabb hőmérséklettel kombinálva rossz minőségű alvást okozhat.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!