Nyitókép: AGEL

 

Remek hír az UNION egészségbiztosító biztosítottjai számára. A komáromi AGEL kórháznak sikerült szerződést kötnie a mesterséges ízületpótlások kifizetésére, így ezek az igényes, de rendkívül népszerű műtétek 2023. július 1-jétől a biztosító minden betege számára elérhetőek. A komáromi AGEL kórházban az UNION biztosító pácienseinek jelenleg mindössze egy hónap a várakozási idő, ami lényegesen rövidebb, mint más egészségügyi intézményekben.

 

A műtéteket MUDr. Štefan Kóňa végzi, leggyakrabban csípő- és térdízületek pótlásárról van szó. A kórház vezetésének döntése, hogy a betegek ilyen jellegű szolgáltatásait kibővítsék, tükrözi az elmúlt hónapok szükségleteit és valóságát a régióban.

 

„Nemcsak annak örülünk, hogy tanult szakembert sikerült Komáromba csábítanunk, hanem annak is, hogy ismét közelebb kerültünk a beteghez és igényeihez, hiszen ez a kórház alapvető küldetése”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta a komáromi AGEL kórház igazgatója, Mgr. Miroslav Jaška, MPH.

 

 

Az, hogy lehetséges-e a teljes ízületi endoprotézis műtét, számos tényezőtől függ, mint például a páciens életkorától, általános egészségi állapotától, izomerőtől, csontsűrűségtől, a betegek együttműködésétől és egyebektől. A sérült csípő-, térd- vagy vállízület pótlása tartós megoldás a hatalmas és hosszan tartó fájdalmakra. Jelenleg ezek a műtétek az orvostudomány egyik legtöbbet vitatott területei. A legtöbb egészségügyi intézményben a járványidőszak miatt korlátozottak voltak a műtétek, így az egy évnél hosszabb várakozási idő ma már nem szokatlan. A komáromi AGEL kórház ezért bízik abban, hogy a betegek lényegesen rövidebb idő alatt kapják meg az előjegyzést.

 

 

A mesterséges ízületpótlásnak pontos eljárása van. A térd- vagy csípőproblémákkal küzdő betegek mindegyikét szakorvosi vizsgálatnak kell alávetni a háziorvos javaslata alapján. Itt segédvizsgálatok alapján, pl. röntgenen megállapítják, hogy előrehaladott arthrosisról van-e szó. Amennyiben a beteg állapota olyan súlyos, hogy más módon már nem lehet kezelni, a szakember műtétet javasol a betegnek – a sérült ízület mesterséges pótlását. Egy adott típusú ízületi pótlást mindig az orvos választ ki az adott beteg állapota és szükségletei alapján.

 

 

A műtét után a beteg a kórházban marad, ha nincs szövődmény, 4-7 napig. A teljes gyógyulás 6-8 hetet vesz igénybe. A mesterséges ízületpótlás élettartama 20-25 év. Például a mesterséges csípőízület enyhíti a fájdalmat mozgás közben, az endoprotézis lehetővé teszi a páciens számára, hogy visszatérjen a mindennapi életébe. Ezenkívül minden beteg kap egy európai endoprotézis kártyát, amelyen igazolja, hogy átesett ilyen műtéten, így nem okoz problémát például a különféle ellenőrzések során (repülőtéren stb.)

 

Komáromban az összes egészségbiztosító biztosítottja számára elvégzik a műtétet, az UNION biztosítottjai részére a műtétre a 035 7909123-as telefonszámon lehet jelentkezni Dorčiaková asszonynál.

 

AGEL/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.